"Uluslararası İklime Dirençli Pakistan Konferansı" Cenevre'de Devam Ediyor

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif: "Pakistan'da gökyüzünden gelen tsunami 33 milyon kişiyi etkiledi, 8 milyon kişiyi yerinden etti. Sel nedeniyle 1700 kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi yaralandı ve 2 milyondan fazla ev yok oldu" "Zor seçimler yapılmaya devam edilecek. Yapılacak daha sert reformların, Pakistan'ın sokaklarında ve köylerindeki hayatı her zamankinden daha zor hale getireceğinin acı bir şekilde farkındayım"

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 09-01-2023 14:44
"Uluslararası İklime Dirençli Pakistan Konferansı" Cenevre'de Devam Ediyor

 Geçen yıl yaz aylarında meydana gelen sel felaketinde büyük kayba uğrayan Pakistan'a destek amacıyla düzenlenen "Uluslararası İklime Dirençli Pakistan Konferansı" Cenevre'de devam ediyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde BM ve Pakistan hükümeti işbirliğiyle düzenlenen konferansa, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Dışişleri Bakanı Bilaval Butto Zerdari ile diğer bakanlar, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sadık Arslan ile birçok ülkeden temsilciler ile BM yetkilileri katıldı.

Pakistan Başbakanı Şerif, burada yaptığı konuşmada, konferansın düzenlenmesi için emek veren ve 2022 yazında maruz kaldığı sel felaketinden dolayı sürekli Pakistan halkının sesi ve dostu olan BM Genel Sekreteri Guterres'e teşekkürlerini iletti.

Dünya tarihinde bir dönüm noktasında olduklarını kaydeden Şerif, bu büyük değişim çağının, insan hayatlarını ve ülkeleri tahmin edilenden daha fazla olumsuz etkilediğine, hayatta kalmak için çok taraflı ve kapsamlı kararların alınması gerektiğine işaret etti.

Şerif, gelişmekte olan birçok ülke gibi Pakistan'ın da art arda gelen, Kovid-19, global finans krizi ve Doğu Avrupa'daki çatışmanın korkunç etkilerinin de yer aldığı bir dizi küresel krizden etkilendiğine vurgu yaptı.

Pakistan'ın yoğun ve uzun süreli muson yağmurları nedeniyle büyük bir sel felaketiyle karşı karşıya kaldığını kaydeden Şerif, iki ay içerisinde ayaklarının altındaki zeminin fiziksel olarak kaybolduğunu belirtti.

- "1 milyonu kız olmak üzere 2,6 milyon öğrencinin eğitimine ara verildi"

Şerif, "Pakistan'da gökyüzünden gelen tsunami 33 milyon kişiyi etkiledi, 8 milyon kişiyi yerinden etti. Sel nedeniyle 1700 kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi yaralandı ve 2 milyondan fazla ev yok oldu. Bu felaket en çok etkili olduğu bölgelerde eğitim ve sağlık sisteminin tamamen çökmesine yol açtı. 1 milyonu kız olmak üzere 2,6 milyon öğrencinin eğitimine ara verildi." diye konuştu.

BM, Dünya Bankası, Asya Kalkınma Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa Birliği (AB) ve birçok dost ülkeden gelen yardımlar için minnettar olduklarını kaydeden Şerif, yardım kampanyasının henüz bitmediğini ve gıda güvenliği risk altında olan kişi sayısının 7'den 14 milyona yükseldiğini ifade etti.

Şerif, şöyle devam etti:

"Selden etkilenen 33 milyon insana geleceklerini geri vermemiz gerektiğini sizler de takdir edeceksiniz. Bugün yapılan toplantı, halkıma tekrar ayağa kalkmaları için ikinci bir şans verme girişimidir. Pakistan ulusu ve devleti bu felakete kahramanca karşılık verdi. Alınacak tek ders, hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağıdır. Zor seçimler yapılmaya devam edilecek. Yapılacak daha sert reformların, Pakistan'ın sokaklarında ve köylerindeki hayatı her zamankinden daha zor hale getireceğinin acı bir şekilde farkındayım. Krizden kurtulmayı finanse etmek için kaynak açığı o kadar büyük ki bize dayanıklılık hakkında nasıl düşünmemiz gerektiğini yeniden tanımladı. Açıkçası her şeyi sonsuza dek değiştirdi."

Konferansın sadece küresel krizlerin yol açtığı çorak arazi ve geçim kaynaklarını yeniden inşa etmeye yönelik olmadığını vurgulayan Şerif, bunun, dünyanın sürdürülebilir bir geleceğe geçişini sağlamak için gereken dayanışma ve vizyonla ilgili olduğuna da işaret etti.

Şerif, konferansa destek veren herkese teşekkür ederek bu desteğin Pakistan halkınca her zaman hatırlanacağını sözlerine ekledi.

 

(AA)

Emra Can YILDIRIMEmra Can YILDIRIM

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR