Mevlüt Çavuşoğlu Biyografisi

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun hayatı,

BİYOGRAFİ
Giriş Tarihi : 08-06-2022 17:48
Mevlüt Çavuşoğlu Biyografisi

5 Şubat 1968 yılında Antalya'nın Alanya ilçesine bağlı Türkler köyünde doğan Mevlüt Çavuşoğlu Türk siyasetçi, diplomat, iş adamı ve halihazırda Türkiye Dışişleri Bakanı.

Özel H. Emin Paşa Lisesi'ni birincilikle tamamladıktan sonra, 1988 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin uluslararası ilişkiler bölümünden mezun olmuştur.

Üniversite eğitimini tamamlamasının ardından çok iyi düzeyde İngilizce, orta düzeyde Japonca, Rusça ve Almanca bilen Çavuşoğlu burs ile ABD'deki Long Island Üniversitesi'ne gitti. 1991 yılında "ekonomi" alanında master derecesi aldı ve bu üniversitede öğretim görevlisi olarak görev aldı. 

1993 yılında Ankara Üniversitesi Avrupa Topluluğu Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde "Avrupa Birliği uzmanlığı"nı bitiren Çavuşoğlu, aynı sene Bilkent Üniversitesi’nde doktora programına da başlamıştır. 

Ardından Avrupa Birliği bursu ile beraber Londra Ekonomi Okulu'nda "çevre ekonomisi ve sürdürülebilir kalkınma" üzerine doktora yaptı. 

1995 yılı içerisinde Çevre Bakanlığı’nda Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) için görevlendirilmiştir.

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) kurucu üyelerinden olan Çavuşoğlu. 

2002, 2007, 2011 genel seçimlerinde ve Kasım 2015 genel seçimlerinde Antalya milletvekili seçilmiştir. 

Partide "dış ilişkiler başkan vekili" olarak görevlendirildi. 

2010 yılında, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'ne (AKPM) başkan seçildi ve 23 Ocak 2012'de bu görevi Fransız siyasetçi Jean-Claude Mignon'a devretti. 

Ömer Çelik'in bakan olmasıyla açılan alanda dış ilişkilerden sorumlu genel başkan yardımcılığına getirildi. 2013 yılında "Türkiye-ABD parlamentolar arası dostluk grubu başkanı" olmuştur.

29 Ağustos 2014 tarihinde Ahmet Davutoğlu yönetiminde oluşturulan 62'inci hükümettte "dışişleri bakanı" olarak görevlendirildi.

13 Eylül 2015 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin "dış ilişkilerden sorumlu genel başkan yardımcısı" oldu.

 24 Kasım 2015 tarihinde kurulan 64'üncü hükümette yeniden "dışişleri bakanlığı" görevine atandı ve Binali Yıldırım tarafından kurulan 65'inci hükümette de dışişleri bakanlığı görevine devam etmektedir.
 

Emra Can YILDIRIMEmra Can YILDIRIM

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR