Leptospiroz; domuz çobanı hastalığı, pirinç tarlası hastalığı, bataklık ateşi gibi isimlerle de bilinen, leptospira cinsi bakterilerin oluşturduğu bir hastalıktır.Leptospiroz en çok yaz sonu, ilkbahar başında ortaya çıkar.
Leptospiroz Nasıl Bulaşır?
En sık bulaşma yolu, mikrobun bulaşmış olduğu göl, havuz, kanal suyu, bataklık ve pirinç tarlalarındaki sularla temas sonucu derideki yaralardan, ağız, burun ve göz mukozalarından hastalığın vücuda girmesidir. Şiddetli yağmurlar sonucu oluşan sel sularıda leptospiralar için uygun ortamlardır. Salgınlar gözlenebilir. Bu doğal afetlerden sonra dere, akarsu ve kirli su birikintilerinin kenarında çıplak ayakla yürümek ve yiyecek hazırlanan yerlerde kemirici hayvanların görülmesi en önemli risk etkenlerindendir.
Leptospiroz Belirtileri Nelerdir?
Leptospiroz hastalığında; hiç belirti olmayacağı gibi ağır böbrek yetmezliği ve sarılıkla beraber ilerleyen farklı klinik vakalada görülebilir. Hastaların %90’ında hafif seyirli, sarılık olmadan kendi kendini sınırlayan ateşli bir hastalık şikayeti görülür.
Kalan %10 vaka ise ateş, sarılık, kanamalar, böbrek yetmezliği ve sinir sistemi bulgularının ön planda olduğu Weil hastalığı şeklindedir.
Leptospiroz Tedavisi
Hastalığın ilk 4 gün içinde antibiyotik tedavisinin başlanması önemlidir. Zamanında başlanan tedavi sonucunda ateşli dönem kısa sürer, hastalığın ilerlemesi durdurulabilir.
Leptospiroz'dan Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Mikrop taşıyan hayvanlar ile insanlar arasındaki bulaşmanın önlenmesi için fare ve kemirgenlerle mücadele edilmesi çok önemlidir. Mesleksel veya turistik spor etkinliklerde su geçirmez çizme ve eldiven, gözlük gibi koruyucu kıyafetler giyilmeli ve en küçük deri yaralanmalarında bile kalın yara bantları kullanılmalıdır. Durgun sulara çıplak ayakla girilmemeli ve bu sularda kesinlikle yüzülmemelidir.