Koah yani Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı. Kendimizin ve çevremizin bilinçlenmesi gereken bir hastalık. Koah ismi aslında uzun isminin baş harflerinden oluşur.
Koah Nedir?
Koah kabaca tanımlamak gerekirse, akciğere yeterli miktarda hava ulaşamaması durumudur. Bu rahatsızlık akciğerlerimizde bulunan hava keseciklerini tıkayarak akciğerlerimize yeterli havanın ulaşmasını engeller. Bunlardan ötürü; nefes almada güçlük, öksürük ve nefes almada darlık gibi problemlere yol açar.
Sağlıklı bir senaryoda nefes alma durumu gerçekleştiğinde vücuda giren temiz hava bronşlar tarafından emilir. Bu temiz havanın barındırdığı oksijen, kan ve dokulara gönderilir. Fakat Koah hastası bir kişinin bronşları tıkalı olacağı için, akciğerinde hava kapasitesi yüksek oranda düşer. Bu yüzden akciğer vücuda giren temiz havayı yeterli miktarda ememez ve yeterli miktarda oksijeni vücuda dağıtamaz.
Koah Belirtileri
Koah hastalığı yukarıda da belirttiğimiz gibi akciğerlerimizin kapasitesini ciddi oranda düşürdüğü için vücuttu sağlıklı bir oksijen iletimi gerçekleşmez. Bundan ötürü başta nefes darlığı olacak şekilde öksürük ve balgam gibi şikayetler ortaya çıkar.
Koah’ın başında vücudu yorduğumuz için; hızlı hareket etmek, koşmak gibi eylemler sonucu ortaya çıkan nefes darlığı, hastalığın ilerleyen evrelerinde derin uyku sırasındayken bile kendini gösterebilir.
Öksürüm ve balgam ise hastalığın ilk evrelerinde sabah saatlerinde kendisini gösterirken, ilerleyen evrelerde şiddetli öksürük ve balgam artışı gözlenebilir.
Koah Hastalığı Neden Olur?
Koah hastalığının en büyük sebepleri sigara veya muadili tütün ürünleridir. Bunların yanı sıra Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan araştırmada ise hava kirliliğinin de neden olduğu görülmüştür. Aşağıda ki maddeler Koah’ın bazı nedenleridir:
- Sigara
- Tütün Ürünleri
- Kirli Hava
- Toz
- Duman
- Kimyasal hava soluma
- Odun ve tezek gibi organik yakıtların dumanı
Koah Tanısı Nasıl Konur?
Bireyin sigara kullanma durumu ve eğer çekiyorsa nefes darlığı probleminin süresi aslında Koah tanısı koyabilmek için yeterli verilerdir. Fakat kesin tanı için hastaya solunum testi uygulanmalıdır. Bu test hastanın solunum cihazına öncelikle derin bir nefes alması ardından da üflemesi ile gerçekleşir. Bu test bir kaç dakika vakit alır ve hastalığın varlığı ile evresi hakkında bilgi verir. 40 yaş üzeri sigara kullanan insanların yılda en az bir kez solunum testi yaptırması tavsiye edilir.
Koah Hastalığının Evreleri
Koah hastalığının evreleri, hastada görülen belirtilerin şiddetine göre belirlenir. Nefes darlığı, öksürük, balgam gibi şikayetlerin şiddeti evreleri tanımlar. Koah hastalığının 4 evresi vardır:
- Hafif Koah
- Orta Koah
- Ağır Koah
- Çok Ağır Koah
Koah Hastalığının Tedavileri Nelerdir?
Koah hastalığında tedavi genel olarak hastalığı değil belirtileri ortadan kaldırmayı hedefler. Tedavide ilk adım kesinlikle hasta eğer sigara kullanıyorsa, sigarayı bırakmasıdır. Eğer kirli havaya maruz kalıyorsa bu ortamdan da kesinlikle uzaklaşmalıdır. Sigarayı bırakmak tek başına bile akciğer bronşlarında ki yükü ciddi oranda azaltacaktır. Buda nefes darlığını büyük oranda azaltır