Kalp oksijen ve diğer besleyici maddeleri koroner arterler diye bilinen kan damarları sayesinde ile sağlar. Bu damarlarda kan akışı kesildiği zaman oksijen ve besleyici maddeler iletilemez ve kalpte problemler oluşur. Aniden olmasına kalp krizi denir. Damarlardaki tıkanıklık kısmi ise kan akışı azalır ve anjina adı verilen göğüs ağrısı oluşur. Bu durum kalp krizi belirtisidir.
Kalp Krizi Belirtileri:
- Göğüs ağrısı
- Huzursuzluk
- Göğüste hissi
- Sıkışıklık
- Kol ağrısı
- Omuz ağrısı
- Dirsek ağrısı
- Çene ağrısı
- Mide bulantısı
- Bitkin düşme
- Kusma
- Ten renginde solma
- Soğuk terleme
- nefes darlığı
Kadınlarda nefes darlığı, bulantı, kusma, sırt ve çene ağrısı daha çok görülebilir. Uzun süredir diyabeti olan kişilerde diyabetin sinirleri etkilemesi sebebi ile ağrı hissedilmeyebilir.
Kalbi besleyen damarlarda tam değil kısmi tıkanıklık olursa az da olsa kan akımı devam ediyorsa göğüs ağrısı veya göğüste rahatsızlık hissi oluşur. Kısa sürer. Kol, sırt, çene, boyun ve midede olabilir. Aktivite, stres, aşırı sıcak veya soğuk ter başlamasına neden olabilir. Uzun sürmesi, sık sık tekrarlaması, kalpte ritim bozukluğu ve nefes almada zorluk ile birlikte olması, ufak bir aktivitenin başlamasına sebep olması kötüye işarettir. Anjina geliştiği zaman istirahat etmek, doktorumuzun bu durumlarda kullanmamız için verdiği bir ilaç varsa kullanmak ve yine en kısa sürede doktora başvurmak çok önemlidir.