Kahramanmaraş Merkezli Depremlerde 41 Bin 156 Kişi Hayatını Kaybetti

AFAD Başkanı Yunus Sezer: "20 bin 870 binada enkaz çalışmaları yürütüldü" "Kuru gıda ve hijyen malzemeleri noktasındaki vatandaşlarımızın yapacakları yardımların devam etmesini önemle istirham ediyoruz"

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 20-02-2023 16:13
Kahramanmaraş Merkezli Depremlerde 41 Bin 156 Kişi Hayatını Kaybetti

 Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Yunus Sezer, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 41 bin 156 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Sezer, AFAD Acil Durum Yönetim Merkezi'nde düzenlediği basın bilgilendirme toplantısına, depremde hayatını kaybeden vatandaşlara başsağlığı dileyerek başladı.

Arama kurtarma çalışmalarında sona gelindiğini, çalışmaların Hatay ağırlıklı devam ettiğini belirten Sezer, 15 binada arama kurtarma çalışmasının sürdüğünü ifade etti.

Çalışmalarda sona gelinmek üzere olduğunu dile getiren Sezer, "Maalesef bugün vefat sayısında 41 bin 156 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini üzüntüyle duyurmak durumundayız." dedi.

Sezer, 20 bin 870 binada enkaz çalışması yürütüldüğünü, Hatay dışındaki illerde arama kurtarmanın tamamlandığını, enkaz kaldırmanın devam ettiğini belirten Sezer, arama kurtarma çalışmalarına yurt içi ve dışından 35 bin 250 personelin katıldığını, aktif olarak 19 bin 436 arama kurtarma personelinin çalışmalarına devam ettiğini söyledi.

Uluslararası alanda önemli destek gördüklerini, birçok ülkeden arama kurtarma ekibi geldiğini, insani yardımlarda bulunulduğunu anlatan Sezer, yurt dışından gelen aktif arama kurtarma personeli sayısının 11 bin 480 olduğunu aktardı.

Yaraların sarılması için kamu, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörün tüm imkanlarının seferber edildiğini, iyileştirme ve altyapı çalışmalarının devam ettiğini anlatan Sezer, bölgede destek kurumlarla birlikte 271 bin personelin çalıştığını dile getirdi.

Sezer, Türkiye'nin iş makinesi envanterinin büyük bir bölümünün bölgede bulunduğunu, 15 bin 250 iş makinesinin çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

İnsani yardım çalışmalarında ve arama kurtarma ekiplerinin sevkinde hava araçlarının yoğun şekilde kullanıldığını dile getiren Sezer, "78 uçak, 116 helikopter aktif olarak bu çalışmalara devam ediyor. Şu anda 11 bin 500'ün üzerinde sorti dediğimiz sefer yaparak bütün köylerimize, ulaşamadığımız bütün alanlara hem insani yardım hem çadır, barınma yardımları hem personel nakli konusunda yoğun bir şekilde 24 saat esasına göre çalışmalarına devam ediyorlar. Olayın ilk gününden itibaren." ifadelerini kullandı.

Sezer, çadır kentlerin hızla kurulduğunu, ihtiyacı olanlara köylere kadar bireysel çadırlar ulaştırmaya çalıştıklarını anlatarak, şöyle devam etti:

"300 bine yakın, sivil toplum kuruluşlarımızla beraber, çadırı bölgeye ulaştırma imkanımız oldu. Yine 2 ay içerisinde en az 100 bin konteynerin kurulması hedefi var. Burada da altyapı çalışmaları büyük oranda devam ediyor. Bir taraftan da konteyner sevkiyatlarını devam ettiriyoruz. 6-7 bine yakın konteyner halihazırda kurulmuş durumda."

Afetzedelere barınma hizmeti sunmaya devam ettiklerini belirten Sezer, 1 milyon 263 bin 934 afetzedenin bölgede çadır kentlerde, konteynerlerde, kamu misafirhanelerinde ve yurtlarda barındığını aktardı.

- "Bölgeden tahliyeler sürüyor"

Bir taraftan da hava, kara, deniz ve demir yoluyla depremzedelerin tahliyesinin sürdüğünü, tahliye merkezlerine müracaat ederek tahliye olanların sayısının 392 bin 287 olduğunu, tahliye merkezlerine uğramadan gidenlerle bu sayının 485 bin 682'ye ulaştığını söyledi.

Tahliye edilen vatandaşlardan 392 bininin kamu misafirhaneleri ile otel ve diğer barınma tesislerine yerleştirildiğini dile getiren Sezer, özellikle yoğunluğun yaşandığı 40 ilde başvuru merkezlerine giden vatandaşların hem barınma hem de diğer ihtiyaçlarının karşılandığını belirtti.

Sezer, Türk Kızılayın uhdesinde 50 milyon 720 bin sıcak yemeğin dağıtıldığını, 13 milyonun üzerinde gıda paketinin ise köylere ulaştırıldığını bildirdi.

- Hasar tespit çalışmaları

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde, 1 milyona yakın binada hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini, 4 milyona yakın bağımsız bölümde hasar tespitinin neredeyse bitirildiğini anlatan Sezer, depremzedelere ödenecek 10 bin liralık destekten şu ana kadar 864 bin 941 ailenin yararlandığını açıkladı.

Ödemelerin e-devlet üzerinden takip edilebileceğini, ödeme yapılan depremzedelerin telefonlarına mesaj da geldiğini, desteğin Ziraat Bankasının ilgili şubelerinden çekilebileceğini ifade eden Sezer, kira ve taşınma yardımları başvurularının da e-devlet üzerinden alındığını, bu kapsamda 512 bin başvuru yapıldığını belirtti.

- "Şu ana kadar 6 bin 414 artçı sarsıntı yaşanmış durumda"

Sezer, "Evim Yuvan Olsun" kampanyasına büyük bir teveccüh olduğuna işaret ederek, evlerini depremzedelere açmak isteyen vatandaş sayısının dün itibarıyla 500'e ulaştığını, depremzedelere kira yardımında bulunmak isteyenlerin de olduğunu bildirdi.

Şimdiye kadar 6 bin 414 artçı sarsıntının kaydedildiğini açıklayan Sezer, ağır hasarlı ve acil yıkılacak binalara girilmesi ve eşya taşınmasının yasak olduğunu vurguladı. Sezer, "Vatandaşlarımızın kendi can güvenlikleri açısından bu yasağa uymaları önem arz etmektedir." dedi.

Sezer, deprem bölgesinde yardım faaliyetlerinin sürdüğünü hatırlatarak, "Yardım faaliyetinin kısa vadeli değil uzun vadeli olarak devam etmesi önem arz ediyor. Özellikle buradan şunu da duyurmak istiyorum. Kuru gıda ve hijyen malzemeleri noktasındaki vatandaşlarımızın yapacakları yardımların devam etmesini önemle istirham ediyoruz." diye konuştu.

- "Kimseyi aç ve açıkta bırakmayacağız, herkese barınma hizmeti sunacağız"

AFAD olarak 2 ay içinde 100 binin üzerinde konteyner kurmayı hedeflediklerine işaret eden Sezer, altyapı çalışmalarının sürdüğünü anlattı. Burada barınacak depremzedelerle ilgili öncelik sırası olacağını bildiren Sezer, şunları kaydetti:

"Fiilen oturmakta olduğu evi sırasıyla yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı tespit edilip oturabileceği başka bir evi olmayanlardan şehit yakınları, hanede 6 yaş ve daha küçük bebeği olanlar, hamileler, hanede yatalak veya ağır hastası olanlar, hanede engelli bireyi olanlar, 65 yaş üstü bireyi olanlar ile sosyal ve ekonomik destek kapsamında olanlara bakarak öncelik sıralamamız var. Kimseyi aç ve açıkta bırakmayacağız, herkese barınma hizmeti sunacağız. Ama konteynerlerle ilgili ilk etapta barındırma noktasında böyle bir önceliğimiz var."

 

(AA) 

Emra Can YILDIRIMEmra Can YILDIRIM

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR