İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, ülkesinin kuzeyindeki Celile bölgesinde bulunan Çerkez köyü Kfar Kama'yı ziyaret ederek burada bir kültür merkezinin açılışına katıldı.
İsrail Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Herzog ve beraberindeki heyet, Çerkez köyü Kfar Kama'nın Yerel Meclis Başkanı Zekeriya Lapsu tarafından karşılandı.
Burada bir kültür merkezinin açılışına katılan Herzog ve eşi Michal, Çerkez müzik grubunu ve dans gösterisini izledi.
Herzog, yaptığı konuşmada, Kfar Kama'da bulunmaktan ve bu merasime katılmaktan büyük heyecan duyduğunu belirterek, "Çerkezlere İsrail toplumuna sağladıkları büyük katkı ve başta İsrail olmak üzere tüm dünyaya sundukları bu güzel renkten dolayı teşekkür ediyorum." dedi.
Kfar Kama Yerel Meclis Başkanı Lapsu da konuşmasında Herzog'un ziyaretinin sadece İsrail'deki değil dünya genelinde 40 ülkeye yayılmış Çerkez toplumu tarafından yakından izlendiğini ifade etti.
Kırım Savaşı sırasında Rusların Kafkasya'dan sürdüğü Çerkezler, Osmanlı Devleti tarafından önce Selanik bölgesine, 1872'de de tarihi Filistin topraklarına yerleştirildi.
Osmanlı döneminde bölgede 10 Çerkez köyü varken, İsrail kurulduktan sonra buradaki Çerkezlerin büyük bölümünün göç etmesiyle bu köylerin sayısı 2'ye düştü. O köylerden biri olan 900 haneli Kfar Kama'da yaklaşık 4 bin, daha kuzeydeki Reyhaniye'de ise yaklaşık 1500 Çerkez yaşıyor.
Osmanlı tarafından bölgeye yerleştirilen Kfar Kama halkının, köye gelmesinden kısa bir süre sonra inşa ettiği caminin minberi ve üzerindeki Osmanlı bayrağı simgesinin bugüne kadar korunmuş olması dikkati çekiyor.
(AA)