İnme Nedir? Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir?

İnme Nedir? Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir? Detaylar haberimizde...

SAĞLIK
Giriş Tarihi : 22-06-2022 10:41
İnme Nedir? Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir?

Kan, kalpten çıkarak boynumuzun iki tarafında bulunan iki büyük damar yolu ile beyine taşınır. İnme kalp krizi gibi gerçekleşir. Kan akışı kesildiği zaman oksijen ve besleyici maddeler beyine gidemez. Bu durum beyin yapısında hasara sebep olur ve inme olarak adlandırılır. İnme yerine sebebe bağlı olarak serebral kanama yani beyin kanaması, serebral tromboz yani beyin damarlarında tıkanıklık kullanılabilmektedir. 

İnme Belirtileri

Genellikle beklenmeyen anda gelişen yüz, kol, bacak veya sıklıkla vücudun bir parçasında kuvvet kaybı olur. Bunların dışında yine aynı bölgelerde hissizlik, bayılma,  bilinç gidip gelmesi, konuşmada veya konuşulanları anlamada güçlük, sebebi bilinmeyen şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, dengeyi sağlayamamak, bir gözde veya her iki gözde görme kaybı, bilincin tamamen kaybı gerçekleşebilir. İnme bulguları olayın beynin hangi bölgesini etkilediğine ve şiddetine bağlıdır. Ani ölümler gerçekleşebilir.

Bu bulgular hafif şiddette ve herhangi bir tedavi yapmadan geçiyorsa geçici iskemik atak olarak isimlendirilir. Geçici iskemik ataklar daha sonra gerçekleşecek olan inmenin habercisi olabilir. Geçici iskemik atak  olmadan da inme inebilir. İnme semptomları görüldüğü zaman çok şiddetli olmasa bile en kısa sürede hastaneye müracaat edilmelidir.

Kalp Krizi ve İnmenin Nasıl Engellenir? 

Kalp krizi geçiren kişilerin 2/3 hastaneye ulaşamadan maalesef yaşamlarını yitirmektedir. İnme hastaları ise modern ve ileri tedavi olanaklarına erişse dahi %60 ölmekte veya sakatlık yaşamaktadır. Bu nedenle belirtileri bilmek ve hızlı hareket etmek fazlası ile önem teşkil etmektedir. Önlemek her zaman tedavi etmekten daha iyidir. Birçok kalp krizi ve inme aslında önlenebilirdir. 

Kalp Krizi ve İnme Riskini Azaltmak İçin; 

  • Tütün ve alkol kullanımı bırakılmalıdır.
  • Pasif içicilikten uzak durulmalıdır.
  • Günde en ez 30 dakika spor yapılmadır.
  • Diyette yağ, şeker ve tuz kullanımı düşürülmelidir.
  • Günde 5 öğün sebze ve meyve tüketilmelidir. 
Emra Can YILDIRIMEmra Can YILDIRIM

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR