Ekvador Cumhurbaşkanı, yerli temsilcileriyle iletişimi durdurdu

Ekvador Cumhurbaşkanı Guillermo Lasso, kolluk kuvvetlerine saldırı yapıldığını söyleyerek yerli temsilcilerle görüşmelerini durdurduğunu duyurdu.

DÜNYA
Giriş Tarihi : 29-06-2022 09:45
Ekvador Cumhurbaşkanı, yerli temsilcileriyle iletişimi durdurdu

Ulusal televizyona açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı, ülkenin Amazon bölgesindeki Shushufindi kentinde, askeri konvoya saldırı yapıldığını belirtti. Yerli Halkları Konfederasyonu (Conaie) lideriyle görüşmenin askıya alındığını açıkladı.

Lasso, saldırıda 1 askerin öldüğünü, 12 askerin ise yaralandığının altını çizdi. Açıklamalarında "Hükümet, Ekvadorluların barışını gasbetme niyetinde olanlarla masaya oturamaz. Shushufindi'ye yakıt taşıyan tankerleri koruyan bir konvoya 100 kişi saldırdı." ifadelerine yer verdi.

Ölen askerin ailesine taziyelerini ileten Cumhurbaşkanı, askeri konvoya ateşli silahlar ve mızraklarla saldırı yapıldığını kaydetti.

"Ekvador'u rehin almaya çalışanlarla pazarlık yapmayacağız"

Lasso, ülkenin güneyindeki Azuay kentinde, ağır hastalar için oksijen taşıyan bir kamyonun da engellendiğini söyleyerek, "Oksijen yetersizliğinden dolayı ölen insanların haberini alıyoruz. Masumların hayatıyla oynamak suçtur. Ekvador'u rehin almaya çalışanlarla pazarlık yapmayacağız. Güvenlik güçlerimize saldıran ve halkımızın sağlığıyla oynayanlarla diyalog süreci devam edemez." ifadelerini kaydetti.

Gerekli garantiler sağlanmadığı müddetçe yerlilerle masaya oturmayacaklarını söyleyen Lasso, "Yerli kardeşlerimizin taleplerine somut cevaplar verdik. Yalnızca siyasi çıkarlarını savunan Leonidas Iza ile diyaloğa kapalı olacağız." dedi.

Lasso, provokatörlerce ülkeye şiddetin yerleştirilmeye çalıştığına işaret ederek, iş adamlarına, öğretmenlere ve esnaflara ulusal birlik olmak için seslendi.

Conaie Twitter hesabından dün yapılan açıklamada, "Devletin beş önemli yetkilisiyle yerel saatte (28 Haziran) 14.00'te görüşme gerçekleştirilecek." denmişti.

Gösterilerde 5 kişi ölmüştü

Başta yerliler olmak üzere binlerce kişi, eğitime daha fazla bütçenin ayrılması, akaryakıt fiyatlarının düşürülmesi ve tarım ürünleri fiyatlarının kontrol altına alınması gibi taleplerle yaklaşık 2 haftadır gösteriler organize ediyor.

Güncel Hükümete karşı düzenlenen protestolarda şimdiye kadar 5 protestocunun öldüğü, 18'i ağır 200'den fazla göstericinin yaralandığı öğrenilmişti. Ayrıca Cumhurbaşkanı ise gösterileri, hükümetine yönelik darbe girişimi olarak görüyor.

Emra Can YILDIRIMEmra Can YILDIRIM

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR