Diş Çürüğü Nedir? Önlemleri Nelerdir?

Diş çürüğü nedir? Nasıl önlem alınabilir? Tüm detaylar haberimizde...

SAĞLIK
Giriş Tarihi : 20-06-2022 10:27
Diş Çürüğü Nedir? Önlemleri Nelerdir?

Diş çürüğü çevremizde çokça gördüğümüz bir rahatsızlıktır. Dişin sert yapısını kaybetmesi ve yapısal olarak yıkılması durumudur. Genellikle diş minesinde, dentin yapısında veya diş kökünde görülür. Çoğunlukla karbonhidrat içeren besinler sebep olur. Kola veya gazoz gibi gazlı içecekler, kek çikolata gibi şekerli, dişin içerisinde girebilen gıdalar ve dişin üzerine yapışan yumuşak şekerlemeler bunlara örnektir. 

Ağzımızda ki bakteriler bu artıkları tüketerek beslenirler. Bu bakterilerin ürettiği asit bir süre dişin sert dokularına zarar vermeye başlar. Aside maruz kalan diş yapısında bozulma ve yıkılma gerçekleşir. 

Kimlerde Diş Çürüğü Görülür

Aslında diş çürüğünde herkes tehlikededir. Çoğunlukla çevresel faktörlerin sebep olduğu bir rahatsızlık olduğu için herkes buna maruz kalabilir. Şekerli ve unlu yiyeceklerin çürük oluşumunda büyük etkisi bulunduğu için gıda tüketiminde bu maddelere ağırlık veren insanlarda çürük görülmesi oldukça olasıdır. Ayrıca beslenmelerinde şeker ve karbonhidrata da ağırlık veren insanların dişleri çürüyebilir. Özellikle sularında flörür miktarı az olan insanlar çürük tehlikesini arttırırlar. Yukarıda bahsettiğimiz bakteriler tarafından oluşturulan aside karşı tükürük doğal bir savunma mekanizması olsa da tek başına yeterli değildir. Ek olarak tükürük akışını veya üretimini engelleyen hastalıklarda çürük oluşuma neden olabilir.

diş çürüğü
Diş Çürüğü Nasıl Önlenebilir

Diş çürüğünü önlemek aslında oldukça basittir. Aşağıda ki 3 basit adım ile diş çürüğünü önleyebilirsiniz:

  • Düzenli diş fırçalamak. Kahvaltıdan sonra ve yatmadan önce fırçalamak güzel bir periyottur. 
  • Ana öğünlerde şeker tüketmek, öğün arasında şeker tüketimini minimum tutmak.
  • Düzenli doktor kontrolüne gitmek.

Diş Aşınmaları 

Yaşamımız boyunca dişlerimiz bir çok kimyasal ve fiziksel faktörlere maruz kalırlar. Bu faktörler kimi zaman aşınmalara neden olmaktadır. Diş aşınmaları, abrazyon, atrizyon, abfraksiyon ve erozyon olarak 4’e ayrılır.

  • Atrizyon: Dişlerin birbirlerine sürtmeleri sonucu oluşur. Arada bir madde olmaksızın dişlerin direk birbirine temas etmesi.
  • Abrazyon: Dişlerin yabancı cisimler ile teması sonucu oluşur.
  • Abfraksiyon: Sentrik dışında okluzal kuvvetlerin kole bölgesinde oluşturduğu gerilim neden olur.
  • Erozyon: Fiziksel veya mikrobik faktörler dışında ağza giren ve dişlere temas eden asidik maddelerin neden olduğu kayıplardır.
     
Emra Can YILDIRIMEmra Can YILDIRIM

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR