Bronşit kısaca akciğerlerde ki küçük hava keseciklerinde ki enfeksiyonlardır. Akciğerlerimizde bulunan bronşiol adı verilen küçük hava keseciklerinde enfeksiyon olması olarak tanımlanabilir.
Bronşit yaşa bağlı olarak ve mevsime bağlı olarak görülebilir.
Bronşit Nedir?
Bronşit, bronşiol adı verilen akciğerde ki küçük hava keseciklerinin enfekte olması sonucu ortaya çıkar. Enfeksiyon, iltihaplanmaya neden olur. İltihap keseciklerin daralmasına neden olur bunun sonucunda akciğer kapasitesi ciddi oranda azalır. Alt solunum yollarında sıkça görülen bu rahatsızlık akut bronşit olarak adlandırılır.
Bronşit Belirtileri Nelerdir?
- Hapşırma
- Burun Akıntısı
- Yüksek Ateş
- İştahsızlık
- Solunumda zorlanma
- Öksürük ve öksürük krizleri
- Nefes almada hırıltı duymak
Bronşit Tanısı
Akut bronşit ve astım bronşit birbirine benzetilebilir. Bu benzerlik kimi zaman karışıklığa yol açabilmektedir. Özellikle ilk atak gerçekleştiğinde ayrımı yapmak zordur. Fakat atakların devamında ortaya çıkan klinik bulgular sonucunda ayrım kolaylaşabilir. Bu ilerleyişte atak öncesinde viral enfeksiyon olmaması, ailede geçmişe dayalı atopi veya astım şikayetinin olması durumun bronşit astım olduğunu destekleyecek bulgulardır.
Bronşit tanısı yapıldıktan sonra, hastalığının şiddetini belirlemek için klinik testler yapılır. Bu testlerde hastanın dakikada ki solunum sayısı, hışıltılı solunum sesi, çekilme durumu ve huzursuzluk, iştahsızlık ve bilinç bozukluğu gibi ekstra bozukluklar hesaba katılır. Bronşit derecelendirilirken hafif, orta şiddet, ve ağır bronşit olarak derecelendirilir. Ağır bronşit genellikle kronik bronşit olan KOAH hastalığının bulguları ile eşleşir.
Bronşit Tedavisi
Akut bronşit tedavi edilirken amaç genellikle hastaya destekleyici bakım uygulamaktır. Semptomları azaltarak rahatsızlığın varlığını en aza indirmek ve hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır. Hastada oksijen yüzdesinin normalleşmesi ve solunum zorluğunu bitirmek için tedavide bronkadilatör kullanılır. Bu bronşlarda genişlemeyi sağlar.
Eğer hasta bronkadilatör tedavisine yanıt vermiyorsa, ve solunum atakları yinelenerek devam ediyorsa tekrar kontrol yapılır. Hastada ağır bronşit varsa kortikosteroidlerin antienflamatuvar etkisi kullanılabilir. Hastaya uygulanan ilaç tedavisi düzenli olarak takip edilmelidir. Dolayısıyla uzman doktor aracılığı ile tedavi planlanmalıdır.