Borsada Analiz Nasıl Yapılır?

Öncelikle piyasalarda analizin temel anlamda iki kısma ayrılığını söyleyebiliriz. Bunlardan biri temel analiz, diğer ise teknik analizdir.

EKONOMİ
Giriş Tarihi : 22-07-2022 15:48   Güncelleme : 22-07-2022 16:02
Borsada Analiz Nasıl Yapılır?

Para piyasaları hemen hemen her insanın en az bir kere bile olsa ilgisini çeken bir konu olmuştur. Genel olarak ülkemiz içerisinde özellikle son yıllarda bu ilginin arttığını da gözlemek mümkün.

 Peki para piyasalarında başarılı olmak için yapılan analizlerin sırrı ne?

Öncelikle piyasalarda analizin temel anlamda iki kısma ayrılığını söyleyebiliriz. Bunlardan biri temel analiz, diğer ise teknik analizdir.

Temel Analiz Nedir Nasıl Yapılır?

Temel analiz aslında almak veya satmak istediğimiz ürün hakkında genel bilgiye sahip olmak olarak adlandırılabilir. Daha detaylı açıklamak gerekirse bir hisse senedi veya kripto paranın arkasında bulunan şirketlere, destekçilerine veya projelerine bakmak temel analiz olarak kabul edilebilir. Burada bir hisse senedi söz konusu ise şirketin gelir ve gider tablosuna bakmak veya insanlar arasında nasıl bilindiğini incelemekte bu konuda bir örnek olabilir. Birçok insan temel analizin başarılı bir şekilde yapıldığında bizlere alım satım yapacağımız ürünler hakkında fikir verebileceğine değinmektedir.

Teknik Analiz Nedir?

Teknik analizi incelediğimizde ise karşımıza grafikler çıkacaktır. Bu noktada grafik okumak devreye girer. Peki grafikleri nasıl okuyacağız?

 Genel olarak yatırımcılar formasyonlardan ve indikatörlerden yararlanırlar. İndikatörler bizlere geçmiş verilere göre ürünün gidebileceği yön hakkında fikir verirler. Kendilerine göre topladıkları verileri kullanarak düşüş veya yükseliş sinyalleri verebilirler. Formasyonları değerlendirdiğimiz zaman ise basit anlatmak gerekirse bunu bazı şekillerden anlamlar çıkarmak olarak değerlendirebiliriz.

Örneğin mumlardan oluşan bir W harfi genel olarak yükseliş habercisi olarak değerlendirilir. Harfin üst kısmının aşılması en aşağı noktasından en yukarı noktasına kadar bir yükselişin gelebileceğini gösterir. Tabi ki genel olarak piyasa içerisinde bu gibi durumların tersi de çıkabiliyor. Bu sebeple dikkatli olmak ve kendi fikirlerimize göre yatırım yapmak mantıklı bir hamledir.

 

Emra Can YILDIRIMEmra Can YILDIRIM

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR