Avrupa Medyası 'Üçlü Muhtıra'ya 'Türkiye'nin başarısı' Söylemleri ile Haberlerini Paylaştı

Avrupa, NATO Zirvesi'nde Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında imzalanan "Üçlü Muhtıra'dan", "istediğini elde eden Türkiye'nin başarısı" olarak bahsetti.

DÜNYA
Giriş Tarihi : 29-06-2022 13:15
Avrupa Medyası 'Üçlü Muhtıra'ya 'Türkiye'nin başarısı' Söylemleri ile Haberlerini Paylaştı

İsveç Basını

İsveç devlet televizyonu olan SVT, "Türkiye'den İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine destek" başlığı ile yayınladığı haberde, "Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine karşı vetosunu terk ediyor. Bu, İsveç'in artık NATO'ya davetli statüsü alabileceği anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.

SVT'nin deneyimli siyaset yorumcusu olan Mats Knutson "İsveç'in artık Türkiye'ye mühimmat ihraç etmeye hazır olduğunu beyan etmesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümeti için açık bir başarı." dedi.

Stockholm merkezli İsveç gazatesi Aftonbladet gazetesi, "İsveç ve Türkiye, NATO konusunda anlaştı" başlığını tercih ederken anlaşmanın, İsveç'e NATO ittifakına davet edilen bir ülke statüsü verilebileceği anlamına geldiği söyledi. Anlaşmada terör örgütleri PKK, PYD, YPG ve FETÖ'nün desteklenmeyeceğine dair maddeler olduğunu yazan haberde, terör suçlularının iadesi için somut adımlar atılacağına dair taahhütlerin yer aldığı söylendi. Gazete, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde'nin "Teröristler için bir sığınağımızın olmaması gerekir. Terörist değilseniz endişelenmenize gerek yok." söylemlerini de paylaştı.

Bir diğer İsveç merkezli gazete olan Expressen gazetesi de "Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine 'evet' dedi." başlığına yer verdi. Gazetede, "Salı gecesi yapılan müzakerelerin ardından Başbakan Magdalena Andersson, Türkiye'nin ablukayı kaldırdığını ve İsveç'in NATO'ya girmesine izin verdiğini doğruladı." söylemleri kullanıldı. İsveç'in terör örgütlerine destek vermeyeceğinin altı çizilen haberde, bu konuda Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile ortak çalışılacağı da vurgulandı.

İspanya Basını

İspanya'da paylaşılan haberlerde ise, "Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç ile arasında imzalanan üçlü muhtırayla Madrid Zirvesi'ni gölgede bırakma tehdidinde bulunan büyük bir düğüm çözüldü." söylemleri kullanıldı.

Türkiye'nin atılan imza sayesinde "istediğini elde ettiğini" yazan haberler, "İsveç ve Finlandiya, PKK'ya karşı mücadelesinde Türkiye'yi destekleyecek, PKK/YPG'yi desteklemeyi bırakacak, terörle ilgili yasalarını değiştirecek, terörle ilgili bilgilerini Ankara ile paylaşacak, şüpheli teröristleri iade edecek, adalet, güvenlik ve istihbarat konularında istişareler için kalıcı ortak mekanizma kurulacak, İsveç ve Finlandiya Türkiye'ye silah ambargosu uygulamayacak." ifadelerini vurguladı.

El Pais ise, "Türkiye, Finlandiya ve İsveç'in adaylıklarına vetoyu Madrid'de kaldırdı" başlığıyla verdiği haberde, "Haftalar süren müzakereler sonrasında Türkiye, NATO Genel Sekreteri'nin arabuluculuğunda Madrid'de yoğunlaşan görüşmelerde ikna oldu." diye haber yaptı.

El Mundo ve ABC gazeteleri de "Türkiye, Finlandiya ve İsveç üzerindeki vetoyu kaldırıyor" başlığını tercih ederek "Tarihi karar iki saatten fazla süren toplantının ardından geldi." söylemlerini kullandı.

Yunanistan Basını

Yunanistan Pire merkezli Kathimerini gazetesi "Madrid’in arka planı ve Biden ile randevu" başlıklı haberinde, "İmzalanan anlaşma Türk tarafını tamamen memnun etti" ifadelerine yer verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden’ın bugün NATO kapsamında bir araya gelebileceğinden bahsedilen haberde, "Ankara’nın ABD’den almak istediği F-16 uçaklarının da konuşulacağı bu görüşmenin, Türk Cumhurbaşkanı'nın Türk-Yunan ilişkilerindeki duruşunu da etkileyeceği tahmin ediliyor." yorumlarına yer verildi.

Bir diğer Yunan gazetesi Ta Nea, "Erdoğan'ın NATO'daki ilk uzlaşısı" başlığını kullandığı yayınında, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'e NATO üyeliği için yeşil ışık yakmasını Atina'nın memnuniyetle karşıladığı söylendi.

Fransa Basını

Le Figaro'da, "Türkiye, Finlandiya'ya ve İsveç'e NATO'nun kapısını açıyor" başlığı ile haberini yayınlandı. Yayında, bugün gerçekleşmesi beklenen Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkanı Joe Biden ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ikili görüşmelerinden önce Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın muhtıra imzaladığının altı çizildi.

La Croix’nın yazısında "Ankara, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya girişi konusunda vetosunu kaldırıyor" başlığı ilgi gördü.

Le Monde ise, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'yı terör örgütü PKK ve FETÖ sempatizanlarını barındırmakla suçlayarak, NATO'ya girişlerini şimdiye kadar engellediği söylendi. Haberde, Ankara'nın iki İskandinav ülkesine birliğe katılımı için attığı adım, "yeşil ışık" olarak yorumlandı.

La Provence'ın sitesi dün akşam, Türkiye'nin, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya girişinin, bu ülkelerin PKK'ya karşı iş birliğini kazandıktan sonra desteklediği vurgulandı.

Europe 1 radyosu ise bu sabah, 3 ülke arasındak yapılan muhtıra "tarihi" olarak yorumlanarak, "şimdiye kadar hiçbir ülkenin bu kadar kısa sürede NATO’ya giremediğine" cümlesi vurgulandı.

Ulusal gazetelerden Liberation'un bugünkü basımında, Türkiye'nin muhtıraya beklenmedik şekilde imza attığı belirtilerek NATO Zirvesi'nde gerçekleşmesi beklenen Erdoğan-Biden görüşmesine referansta bulunuldu. F-16 savaş uçakları meselesinin "büyük kaygı" taşıdığı söylendi.

İngiltere Basını

Daily Telegraph, haberinde, Türkiye ile anlaşmalarının ardından Finlandiya ve İsveç’in NATO'ya katılmaları için pozitif adımlar atıldığı belirtildi. "Askeri ittifak için tarihi bir an" olarak anlatılan karar kapsamında tarafların bir mutabakat zaptı imzaladığının altı çizildi. Anlaşmaya, iki saatten fazla süren yoğun müzakerelerin sonunda varıldığı yazılan haberde, şu değerlendirmelere yer verildi:

"Kaynaklar, Türk liderin Madrid'deki görüşmelerden istediğini aldığını söyledi. Türkiye'nin vetoyu kaldırması için Finlandiya ve İsveç, terörle mücadele yasalarını sıkılaştırma ve Ankara ile (terör suçlularının) iade anlaşmaları konusunda müzakereleri başlatmada anlaştılar."

Aynı zamanda İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın gelişmeyi "harika bir haber" olarak karşıladığından bahsedildi.

Guardian'ın kaleme aldığı haberde ise, Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında son dakikada anlaşmaya varıldığı yazıldı. İsveç Başbakanı Magdalena Andersson'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a İsveç'in gelecek ay yürürlüğe girecek terörle mücadele yasasındaki değişiklikleri anlattığı belirtilen haberde, "Üç liderin imzaladığı mutabakat metninde Finlandiya ve İsveç'in ulusal güvenlik konularında Türkiye'ye tam desteklerini sürdürecekleri yazıyor. Kuzey ülkeleri, PKK'nın yasaklı bir örgüt olduğunu ve önemli bir taviz vererek PYD ve YPG'ye destek sağlamayacağını teyit etti." dendi.

Almanya Basını

Frankfurter Allgemeine, "Erdoğan istediğini aldı" başlığı ile paylaştığı haberde Türkiye'nin, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya girmelerini kabul ettiğini ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, bazı tavizler istediği söylendi. Haberde, üç devletin üzerinde anlaştığı muhtıranın da tüm koşulları içerdiği paylaşıldı.

Süddeutsche Zeitung, "Türkiye NATO'nun genişlemesinden yana" başlığını kullandığı haberinde, Türkiye'nin, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya girişinin önünü açtığına dikkat çekildi.

Spiegel'in internet sitesinde yer alan haberde "Türkiye, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmasını kabul etti" ifadesleri kullanıldı.

Bild gazetesi ise, "İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılmasının önü açıldı" başlığıyla yayınladığı haberinde imzalanan "Üçlü Muhtıra"ya dikkat çekti.

Tagesspiegel gazetesi de "Türkiye NATO'ya katılımları destekliyor" başlıklı yayınında, imzalanan "Üçlü Muhtıra" aracılığıyla ortak güvenlik ve tehditlere karşı sorumluluklarını yerine getirme konusunda anlaşıldığı yazıldı.

Hollanda Basını

Telegraaf, "Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine muhalefetine son verdi" başlığı ile, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Finlandiya ve İsveç liderlerinin, Madrid'deki NATO zirvesinde bir araya gelip uzun süreli görüşmelerin ardından güvenlik anlaşmaları içeren bir muhtıra imzaladığını yazdı.

"Türkiye, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmasını kabul etti" başlığını kullanan yayın kuruluşu NOS, "Türkiye’nin istediğini aldığını" söyledi. Haberde, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının ardından Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmak için üyelik başvurusunda bulunduklarını vurgulayarak, bu zamana kadar bu ülkelerin başvurularına itiraz eden tek NATO üyesinin Türkiye olduğu söylendi. Üç ülkenin Türkiye'nin endişelerini gideren bir muhtıra imzaladığı ve haftalarca süren diplomatik soğukluğun bittiği yazıldı.

İtalya Basını

La Repubblica gazetesi, "Erdoğan, vetoyu kaldırıyor: Finlandiya ve İsveç NATO’da" başlığı ile dün Madrid'de Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında imzalanan "Üçlü Muhtıra"yı okuyucuları ile paylaştı. Türkiye’nin vetosunu kaldırarak, bu iki ülkeye NATO’nun kapılarını açtığı söylenen haberde, “Putin’in kararlaştırdığı Ukrayna işgali istediğinin tam tersi yönünde gelişti." ifadesi kullanıldı.

Corriere della Sera ise "NATO'da Cumhurbaşkanı Erdoğan vetosunu geri çekiyor ve İsveç ile Finlandiya'ya yeşil ışık yakıyor" başlığıyla yayınladığı haberinde, "Madrid'deki NATO Zirvesi çok önemli bir başlangıçla çalışmalarına başlıyor" dedi. Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Finlandiya ve İsveç liderleriyle 4 saatlik görüşmesinin sonunda belirgin biçimde istediklerini aldığı ve böylece üç ülkenin muhtıra imzaladığı belirtildi.

Il Messaggero gazetesi, "NATO’da İsveç ve Finlandiya'ya Türk 'Evet'i" başlığıyla paylaştığı haberde, “Tarihi dönüm noktası 2 saati aşkın süren zirvenin ardından geldi. Finlandiya ve İsveç, NATO'ya girecek. Ankara, 'Hayır'ını istediği garantiler karşısında geri çekti." söylemlerini tercih etti. Gazetede, bu iki ülkeden bazı teröristlerin iadesi konusunda garantiler alındığından da bahsedildi.

La Stampa gazetesi de "Biden, Erdoğan'ı ikna ediyor" başlığı ile Türkiye'nin, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine yönelik vetosunu iptal ettiğini duyurdu. Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün NATO Zirvesi'nin yapıldığı basın toplantılarının yapıldığı salonda bu defa bir şey demeden sadece kısa süre görünerek, tarihin akışını değiştirecek bir adım attığının altını çizdi.

Emra Can YILDIRIMEmra Can YILDIRIM

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR