Ukrayna ordusunun tekrardan kontrolü sağladığı köylerde savaş yaralarını silmeye çalışanlar

Rusya-Ukrayna Savaşı sırasında, Ukrayna ordusunun tekrardan kontrolü sağladığı Harkiv bölgesine bağlı köylerde halk savaşın izlerini silmeye çalılıyorlar.

SİYASET - 29-06-2022 11:30

 

Ukrayna'nın en büyük 2.şehri olan Harkiv'e yakın olan yerlerde, savaşın başlaması ile birlikte Rus ordusunun kontrolüne geçen köylerde halk, kontrolün yeniden eline alan Ukrayna ordusundan sonra saldırıların açtığı yaraları sarmaya çalışıyor.

Savaşın ilk kısmında yaşanan sert çatışmaların izlerini taşıyan "Mala Rohan" köyünün sakinleri, hasar gören evlerini onarmaya çalışırken tekrardan tarım işleriyle meşgul oluyor.

Ukrayna ordusunun yaklaşık 3 ay önce kontrolünü tekrardan sağladığı köyün girişinde tankların ezdiği sivil araçlar ve zırhlı araç enkazları fazlaca dikkati çekiyor.

 

Rus askerleri 26 Mart'ta köye girdiler.

Cephe hattından gelen patlama seslerinin işitildiği köydeki Harkiv sokağında olan ve çatışmalar yüzünden hasar gören evini tamir etmeye çalışan 71 yaşındaki Vasiliy Zabara, AA muhabirine, yaşananları anlattı.

Zabara, saldırının ilk günü ile bölgede çatışmaların yaşandığını belirterek "Savaşın başladığı 24 Şubat'ta patlamalar duyuldu. Güçlü patlama sesleri Çuguyiv (Harkiv'e yakın bir kent) havaalanından geliyordu." Diye anlattı.

İlk başta Rusya'dan ülkesine yönelik böyle bir saldırı düzenleneceğine inanmadığını ifade eden Zabara, "Tehlike vardı ama bize bu kadar hızlı bir şekilde saldırmasını beklemiyorduk." diye devam etti.

Savaşın başlamasından 2 gün sonra 26 Şubat'ta Rus askerlerinin köye girdiğine dikkat çeken Zabara, "Tanklardan oluşan konvoy köye girmeye başladı. Sadece zırhlı araçlar vardı." ifadelerini kullandı.

 

"Bir ay boyunca sığınakta kaldık"

Rus ordusunun buraya yerleştiğini, geçici bir üs kurduğunu ve Hakiv'e yönelik tank ve hava atışlarını buradan yapılmaya başlandığını anlatan Zabara, "Ayrıca köye girdikten 4 gün sonra Rus askerleri tüm evlerde arama yaptı." diye konuşmasına devam etti.

Köyde yaşanıyor olan  yoğun çatışmalar nedeniyle ailece evinin altında bulunan depoya sığındıklarını söyledi Zabara, şunları kaydetti:

"Bir ay boyunca sığınakta kaldık. Havalar soğuktu, hava sıcaklığı sıfırın altındaydı. Eşyaları içeriye doğru taşıdık. Yanımda bulunanlar isemkızlarım, eşim ve 12 yaşındaki torunumdu. Hepimiz çok korkuyorduk."

Zabara, köyde sürekli düzenlenen saldırılar nedeniyle yaşadığı evin ve çevredeki altyapının defalarca hasar gördüğünü söyleyerek "Evimizin yanında Rus tankı duruyordu. Evin önündeki sokak boyunca hep tanklar vardı." dedi.

Ukrayna ordusunun 27-28 Mart'ta köye girdiğini ve tekrardan kontrolü sağladığını belirten Zabara, köydeki en şiddetli çatışmaların bu iki gün boyunca yaşandığını aktardı.

Tüm bölgede her gün sıkça Rus hava saldırılarının düzenlendiğini ve füzelerin nereye düşeceğini kimsenin tahmin edemediğini ifade eden Zabara, "Patlama sesleri bir o yandan bir bu yandan geliyor. Bu artık günlük hayatımızın bir parçası oldu." diy devam etti.

Zabara, köyde hasar gören evini ve ahırını komşularının desteği ile beraber onarmaya çalıştığını belirterek "Hayat devam ediyor. Bir şekilde yaşamamız gerek. Hayatımızı sürdürmeliyiz. Başka çaremiz yok, nereye kaçabiliriz ki?" ifadelerini kullandı.

Toplam 1500 kişinin yaşadığı köyde, 40'a yakın evin savaş nedeniyle yıkıldığını veya hasar gördüğünü dile getiren Zabara, "Evin eski hale gelmesi için yaklaşık 2 milyon grivna (yaklaşık 68 bin dolar) gerekiyor." dedi.

Öte yandan, köyde tarım işleri yüzünden meşgul olduğunu, savaşa rağmen patates ektiğini ve ağustosun sonundan itibaren hasat beklediğini belirten  Zabara, kış sezonunda ailece geçimlerini sağlamak için şimdiden hazırlıklara başladıklarını söyledi.

Günün Diğer Haberleri