Tokat'taki Roma Arsenali'ni

Roma Arsenali'nin turizme kazandırılması için çalışma yürütüldüğü belirtildi.

KÜLTÜR - SANAT - 07-09-2022 14:30

Tokat'ın Niksar ilçesindeki tarihi Roma Arsenali'nin turizme kazandırılması için çalışma yürütüldüğü belirtildi.

 Roma Arsenali, ilçe merkezinde bulunmaktadır. Eşsiz mimari dokusu itibarıyla 2-3. yüzyıla tarihleniyor. Girişi tuğla örgü kemer geçişli olan Roma Arsenali'nin duvar kalınlığı ise 1,20 metre. Tabanı kireç harçlı horasan malzeme ile kapatılan yapının tavanında yaklaşık 4 metre yüksekliğinde havalandırma bacası yer aldığı belirtildi.

Roma Arsenali'nin 39 metre uzunluğunda, 4 metre enindeki doğu galerisinin tonozunda aydınlatmayı sağlayan, üst kısma kadar uzanan açıklıklar bulunduğu belirtildi.

Kapıdan sonraki alanın toprak dolgu olduğu ve Doğudaki galerinin kuzeyindeki kapı açıklığının söveleri (kapı veya pencere kasası) tek blok taştan yapıldığı belirtildi.

Niksar Belediyesi tarafından hazırlanan proje kapsamında bu tarihi yapının içinde kalan tüm toprağın çıkartılması, zarar görmüş kısımlarının restore edilmesi ve yapının içindeki nemin önlenmesi için çalışma yapılması planlanığı beliritldi.

Çalışmaların gerçekleşmesi için mali destek sağlanması amacıyla proje Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına (DOKAP) sunuldu.

- "Buraya bir fonksiyon yüklemek istiyoruz"

Niksar'ın tarihi eserler bakımından zengin bir ilçe olduğunu Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan  söyledi.

Roma Arsenali'nin de ilçelerinin önemli eserleri arasında bulunduğunu belirten Özcan, "Roma Arsenali, silah deposu olarak kullanılmış. Burası yer altında bir yapı. Roma ve Bizans müdahaleleri görmüş. İlhanlılar, Selçuklu, Osmanlı dönemlerinde de kullanılmış." ifadelerinde bulundu.

Niksar Belediyesi olarak toprak dolan alanda 2006-2007 yıllarında Tokat Müzesi kontrolünde kazı yaptıklarını anlatan Özcan, "Arsenalde 11 bölme var, bir de büyük bölme var. Burada toprak yığılmıştı. Buranın restorasyon projesini Tarihi Kentler Birliğinin desteğiyle tamamladık, koruma kurulundan projelerimiz geçti. Bu projelerimizin keşiflerinin, metrajlarının teknik şartnamelerini oluşturup kaynak arayışı içindeyiz." diye konuştu.

Tarihi eserlerin restorasyonunun ciddi kaynak gerektirdiğini vurgulayan Özcan şunları kaydetti:

"Kültür Turizm Bakanlığımız ile görüşmelerimiz devam ediyor. OKA ve DOKAP'a başvurduk, görüşmelerimiz devam ediyor. Burada bina ve bir iş yeri vardı, ikisini de kamulaştırdık. Buranın mülkiyeti tamamen Niksar Belediyesine geçmiş oldu. Tarihi eserleri tek başına gün yüzüne çıkarmak yeterli değil. Buraya Niksar halkının ve kültür insanlarının görüşlerini dikkate alarak bir fonksiyon yüklemek istiyoruz. Buranın yaşayan bir yer olmasını istiyoruz. Bir yer yaşanmazsa, içinde insan olmazsa o yeri koruma şansınız yok." ifadelerinde bulundu.

(AA)

Günün Diğer Haberleri