Sıtma; insanlara parazit bulaştıran sivrisineğin sokmasıyla başlayan, erkenden tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır.
Sıtma Nasıl Bulaşır?
Hastalık sıklıkla parazit ile enfeksiyon sahibi olan sivrisineklerin sokması ile insanlara bulaşır. Nadiren de olsa sıtma hastalığını taşıyan kanın sağlıklı kişiye verilmesi, hastalık bulaşmış iğnelerin batması veya kullanılması, organ nakli ve hamile kadınlarda plasenta yoluyla çocuğa taşınması ile bulaşabilir.
Sıtma Kimlere Bulaşabilir
Hastalığın görüldüğü yerlerde yaşayan veya bu bölgelere yolculuk eden kişiler hastalığın bulaşması açısından risk teşkil eder. Hastalık riskinin olduğu bölgelerde bulaşma riski yüksektir.
Sıtma Belirtileri Nelerdir?
Sıtma hastalığının belirtileri hastalığı taşıyan sivrisineğin sokmasından sonra ortalama 7 ila 30 gün içinde kendini gösterir. Ancak bu süre 1 yıla kadar uzayabilir. Hastalığın ilk belirtileri karakteristik olmayıp pek çok sistemik viral hastalık belirtilerine benzer. Baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, kas ve eklem ağrısı ile başlayan sıtma ateş, üşüme, titreme, terleme, iştahsızlık, kusma ve giderek artan halsizlik ile devam eder. Hastalık ilerlerse koma, metabolik asidoz, ağır anemi, hipoglisemi, akut böbrek yetmezliği, pulmoner ödem belirtilerinden biri veya daha fazlası görülebilir.
Sıtma Teşhisi Konur?
Hastalığın tanısı laboratuvar testleri yapılarak konur.
Sıtma Tedavisi
Hastalığın erken teşhis ve uygun tedavi edilmesi halinde hastalarda tam iyileşme gerçekleşir.
Sıtmadan Korunmak İçin Neler Yapılabilir?
Hastalıktan korunmada temel işlem sivrisinek sokmalarından kendini korunmak ve koruyucu ilaç kullanmaktır. Sıtmadan koruyucu ilaçlar Bakanlığımız Seyahat Sağlığı Merkezlerinde ÜCRETSİZ olarak verilmektedir. Bu hastalığın görüldüğü ülkelere seyahat edecek bireyler bakanlığımızdan bu ilaçları temin edebilirler.