Şeker Hastalığı Nedir? Tedavileri Nelerdir?

Şeker hastalığı yani diyabet nedir? türleri nelerdir? tedavisi var mıdır? Tüm detayları ile haberimizde...

SAĞLIK - 06-06-2022 15:10

Şeker hastalığı yani bir diğer adıyla Diyabet. İnsan vücudunda kan şekeri miktarının gereğinden fazla olması anlamına gelmektedir. Pankreas yeterli miktarda insülin hormonu üretemez ise kan şekerimizde artış meydana gelir. Hücrelere ulaşamayan glukoz kanda bulunmaya devam eder ve sağlık problemlerine yol açar. 

Şeker hastalığı nasıl oluşur?


Tükettiğimiz besinler aracılığı ile vücudumuzun ihtiyaç duyduğu bir çok maddeyi elde edebiliriz. Bunlardan bir tanesi de glukoz’dur. Glukoz yani kan şekerimiz hücrelerimizin temel enerji kaynağıdır. Besinlerden elde ettiğimiz kan şekerini insülin hücrelere taşır. İnsülin ise pankreas tarafından salgılanan bir hormondur. Vücudumuz eğer yeterli miktarda veya iyi bir şekilde insülin üretemez ise vücudumuzda ki glukoz hücrelerimize taşınamaz. Bu durumda kanımızda kalır ve birikime sebep olur. 


Kanda kalan ve biriken glukoz bir süre sonra sağlık problemlerine yol açabilir. Maalesef günümüz dünyasında ve tıp biliminde şeker hastalığı için bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Fakat yine de günlük işlemler ile bu hastalığı kontrol altına alabiliyoruz. Bu sayede bu hastalığa sahip bireyler hayatlarını sağlıklı bir şekilde yaşayabiliyorlar. 


Şeker Hastalığı Belirtileri

Şeker hastalığının yani Diyabet hastalığının genel belirtileri aşağıdaki gibi gözükebilir:

Fazlaca açlık hissi Fazlaca susuzluk hissi Kilo kaybı Sürekli idrara çıkma durumu Bulanık görme Fazla yorgunluk hissi Bitmeyen ağrılar 

Şeker Hastalığının Türleri Nelerdir?


Şeker hastalığı dediğimiz zaman aslında bir çok türünü içinde barındıran bir kavramdan bahsetmiş oluyoruz. En yaygın şeker hastalığı türleri; Tip 1, Tip 2 ve gebelik yani gestasyonel diyabetidir. 

Tip 1 Diyabet

En yaygın diyabet türlerinden bir tanesi Tip 1 diyabetidir. Tip 1 diyabete sahipseniz vücudunuzun yeterli miktarda insülin salgılayamadığı söylenebilir. Bağışıklık sisteminiz insülin salgılayan hücreler ile savaşıyor demektir. TİP 1 diyabet genelde çocuklarda ve gençlerde bulunur. Tip 1 diyabete sahip insanlar hayatlarına kaliteli bir şekilde devam etmek için her gün insülin iğnesi yardımı ile vücutlara insülin sağlamaları gerekmektedir. 

Tip 2 Diyabet

Tip 2 diyabete sahip insanlar için 2 ihtimal söylenebilir. Vücutları insülini iyi kullanamıyor olabilir veya vücutları insülin salgılamıyordur. Son ihtimal ise vücut insülin salgılıyordur fakat kullanamıyordur. Tip 2 diyabete her yaşta maruz kalınabilir fakat ağırlıklı olarak orta yaşlı veya yaşlı insanlarda bulunur. Ayrıca Tip 2 Diyabet en yaygın diyabet türüdür. 

Gebelik Diyabeti

Gebelik diyabeti adından da geçtiği üzere gebelik evresinde ortaya çıkabilir. Çoğu zaman geçicidir. Gebelik döneminde ortaya çıkıyor olsa dahi doğumdan sonra kaybolur. Fakat eğer gebelik diyabeti yaşadıysanız, sonrasında Tip 2 diyabete maruz kalma riskiniz artar. Bazen hamilelik evresinde fark edilen şeker hastalığı Tip 2 diyabette olabilir. 


Diyabet Önlemleri

Tip 1 diyabet önlenebilir değildir. Bağışık sistemi ile alakalı bir durum olduğu için çoğu zaman önlemek mümkün değildir.  Tip 2 diyabetin ise genetik ve yaş gibi bazı faktörleri de önlenebilir değildir. 
Fakat çoğu risk faktörü de kontrol altına alınabilir. Eğer size prediyabet tanısı konulmuş ise aşağıda bulunan bazı maddeler önleyici veya yavaşlatıcı olabilirler:

Haftalık olarak en az 150 dakika kadar yürüyüş veya bisiklet gibi basit egzersizler yapmak Trans ve doğmuş yağların, rafine karbonhidratın tüketimini bırakmak veya en aza indirmek Meyve, sebze ve tam tahıllı besinlerin tüketimini artırmak  Porsiyon küçültmek

Bunlar elbette kesin çözüm veya önlem değillerdir. Fakat sağlıklı yaşam için yapılabilecek en basit uygulamalardır. Her zaman sağlıklı olmanız dileğiyle!
 

Günün Diğer Haberleri