Mustafa Rahmi Koç, 9 Ekim 1930’da Ankarada Doğmuş Türk iş adamı.
Rahmi M. Koç, 1930 yılında Koç Holding’in kurucusu ve sahibi Vehbi Koç ve Sadberk Koç’un dört çocuğundan birisidir. Rahmi Koç, ilköğretimini Ankara’da tamamladıktan sonra İstanbul’da Robert Koleji’ne başladı. Buradan mezun olduktan sonra yüksek öğrenim görmek için ABD'ye giden Rahmi Koç, Johns Hopkins Üniversitesi'nde Endüstriyel Sevk ve İdare Bölümü’nü bitirdi.
Harp Akademileri'ndeki yedek subaylık hizmetini tamamladıktan sonra 1958 yılında Otokoç şirketinde görev alarak Koç Topluluğu’nda çalışmaya başladı.
1960'ta Koç Topluluğu'nun Ankara'daki temsilci şirketi Koç Ticaret'e geçen Rahmi Koç 1964'te daha yeni kurulan Koç Holding'in Ankara'dan İstanbul'a taşınmasıyla birlikte Genel Koordinatör sıfatıyla holdingin başına geçti ve İstanbul'a taşındı.
1970 yılında yedi kişilik İcra Komitesi’nin Başkanı oldu ve 1975 yılında İdare Meclisi Başkan Yardımcılığı'na başlamasının ardından, 1980 yılında da dört kişilik üst düzey idarecilerden kurulu, Koç Holding İdare Komitesi Başkanı konumuna geldi. Babası Vehbi Koç’un 1984 yılında İdare Meclisi Başkanlığı’nı kendisine devretmesinin ardından Rahmi Koç, 30 Mart 1984’te Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini onurla üstlendi.
4 Nisan 2003'te görevinden emekli oldu ve yerini en büyük oğlu Mustafa Koç'a bıraktı.
Rahmi Koç emekli olduktan sonra, daha önce babasının da yaptığı gibi, Koç Holding’in Şeref Başkanlığı’nı üstlendi.
Koç Ailesi, 19 Ekim 2007 tarihinde Dünya Anıtlar Vakfı (World Monuments Fund) tarafından her yıl dünyanın kültürel mirasına katkıda bulunan kişilere ya da kurumlara verilen Hadrian Ödülü'ne layık görüldü.
Hadrian Ödülü'nden sonra, Koç Ailesi 15 Ekim 2009 tarihinde New York'ta Carnegie Hayırseverlik Madalyası ve 21 Haziran 2011 tarihinde Paris'te BNP Paribas Hayırseverlik Ödülü aldı.
Nazenin IV yelkenlisiyle Fenerbahçe Marinası’ndan 19 Eylül 2004 tarihinde denize açılan Rahmi Koç, yaklaşık 2 yıl sürecek bir dünya turu gerçekleştirdi.
Nazenin IV, Atina, Korint Kanalı, Cebelitarık Boğazı ve Kanarya Adaları üzerinden Atlantik Okyanusu’nu geçip 28.250 deniz mili yol yapılan ve 5 kıtaya ulaşarak tamamlanan dünya turu tam 657 gün sürmüştür
Ardından Panama Kanalı’ndan Pasifik Okyanusu’na açıldı. Galapagos Adaları, Yeni Zelanda ve Avustralya’nın ardından Singapur, Phuket, Sri Lanka ve Hindistan etapları yapıldı.
Basra Körfezi ve Süveyş Kanalı üzerinden Port Said’e ulaşan ekip, Samos ve Midilli’ye uğrayarak, Çanakkale Boğazı üzerinden yeniden İstanbul’a geldi ve Nazenin IV yelkenlisi yine Fenerbahçe Marinası’na yanaştı ve ardından şu sözleri söyledi
“Hepimizin dünyaya bakışı değişti. Dünyayı başka türlü görmeye başladık. Canımızın ve sağlığımızın kıymetini daha çok anladık. Birlikte yaşamayı öğrendik. Muhtelif kültürler öğrendik. Kendi memleketimizi onlarla mukayese ettiğimizde ülkemizin fevkalade olduğunu gördük. Bu seyahati çocukluğumdan beri planlamıştım. Ancak bazı nedenlerden dolayı biraz geç kaldık. Böyle bir seyahatten sonra her bakımdan bakışınız değişiyor.”
Rahmi M. Koç’un üye olduğu bazı kuruluşlar şu şekildedir:
• Metropolitan Sanat Müzesi, New York, Onursal Mütevelli Heyeti Üyesi
• Uluslararası Ticaret Odası Eski Başkanı (1.1.1995 - 31.12.1996 arası Başkanlık)
• Güneydoğu Avrupa İşbirliği Girişimi, İş Danışma Kurulu Eşbaşkanı
• Vehbi Koç Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Vekili
• Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Onursal Başkanı
• Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı
• Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı
• TURMEPA / Deniz Temiz Derneği Kurucu Üyesi ve Onursal Başkanı
• Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi Onursal Başkanı
• Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Danışma Kurulu Üyesi
• Global İlişkiler Forumu Kurucu Başkanı
• Türk Yunan İş Konseyi Eski Başkanı (1992-1999 arası)
• Allianz Aktiengesellschaft Uluslararası Danışma Kurulu Eski Üyesi
• J.P. Morgan Uluslararası Konseyi Eski Üyesi
• ABD Dış İlişkiler Konseyi Uluslararası Danışma Kurulu Eski Üyesi