Patara Kumsalında Caretta Carettalar

Antalya Kaş'ta 250 caretta caretta yuvası olduğu belirtildi.

GÜNCEL - 06-09-2022 15:37

Bu yıl yaklaşık 250 caretta caretta yuvası Antalya'nın Kaş ilçesinde bulunan Patara kumsalında tespit edildiği belirtildi.

Patara Antik Kenti'nin yakınında bulunan ve Türkiye'nin en önemli deniz kaplumbağası yuvalama alanlarından biri olan kumsalda mayıs ayında başlayan yuvalama sezonu, yavru caretta carettaların çıkışlarıyla devam ettiği belirtildi.

Patara Kumsalında carettaları korumayla görevli ekipte yer alan Ayfer Şirin, bölgedeki koruma altında olan yuvaların 45-60 günlük kuluçka sürelerini tamamlayabilen yavruların denizle buluştuğunu belirtti.

Denizle buluşacak olan yavrular için sahil temizliği yaptıklarını söyleyen Ayfer Şirin, carettaların güvenli şekilde denize ulaşması için  bütün önlemleri aldıklarını belirtti.

Sezonun sonuna doğru yuvadan çıkarak hayatta kalan yavrular 20-25 yıl sonra yuva yapmak için tekrardan Patara kumsalına döneceklerini belirtti. Şirin, "Her yuvada 60-100 arası yumurta bulunuyor. Yavru çıkış başarısı yüzde 90-95. Bu yavrulardan ancak binde bir ya da ikisi erginliğe ulaşabiliyor. Çevre kirliliği, şans ve doğada bulunan tilki, domuz, kuş, büyük balık gibi avcı canlılar, deniz kaplumbağalarının yaşamlarını olumsuz etkileyen faktörler arasında yer alıyor." diye konuştu.

 Patara kumsalı caretta carettaların yumurtalama alanı olduğu için saat 20.00 ile 08.00 arası sahil kullanıma kapanıyor.

(AA)

Günün Diğer Haberleri