Menenjit, hemen her yaş grubunda görülebilen tehlikeli bir hastalıktır. Akut bakteriyel menenjit (ABM) yüksek oranda mortaliteye sebebiyet verebilen ciddi bir infeksiyon rahatsızlığıdır.
Hastalığın Nedenleri Nelerdir?
Neisseria meningitidis’in sebebiyet verdiği rahatsızlık dünya çapında çocuk ve genç erişkinlerin en önemli morbidite ve mortalite sebeplerinden biridir. Neisseria meningitidis (meningokok) isimli bakteri çeşitli hastalık şikayetlerine yol açar. En çok görülenleri ve en tehlikeli olanları meningokoksemi ve menenjittir.
Menenjit Nasıl Bulaşır?
Menenjit'in tek bulaş kaynağı insandır. Meningokok menenjitinde bulaş, hasta kişinin burun ya da boğazından direk temas ya da damlacık yolu ile olur.
Hastalık Kalıtsal Mıdır?
Hayır, menenjit kalıtsal bir hastalık değildir.
Menenjit Belirtileri Nelerdir?
Meningokok menenjitini diğer bakteriyel menenjitlerden ayırt eden tek başına bir faktör yoktur. Meningokok menenjiti olguları da diğer bakteriyel menenjit faktörlerine benzer şekilde ateş ile birlikte, bulantı, kusma, irritabilite, baş ağrısı, ense sertliği gibi semptom ya da bulgular göstermektedir. Meningokok menenjitinde genel görülen semptomları ani başlayan ateş, bulantı, kusma, başağrısı, bilinc değişiklikleri olarak tanımlanmıştır. Meningokokkal menejitli hastalann sistemik muayenelerinde döküntülerinin gorulmesi tanıya yardımcı bir etkendir. Gençlerde en sık bulgular ateş, baş ağrısı, fotofobi, bulantı, kusma, konfuzyon, letarji ve bilinç değişiklikleridir. Sut cocukluğu çağındaki en sık belirtiler ise ateş, hipotermi, letarji, solunum sıkıntısı, sarılık, beslenme gucluğu, fışkırır tarzda kusma, ishal ve konvulziyon olarak belirtilmektedir.
Hastalığın Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Menenjit acil bir hastalıktır ve menenjit olduğu düşünülen hastada tedaviye aciliyetle başlanmalıdır. Antibiyotik tedavisine baslamak için klinik testlerin sonuçlanması beklenmemeli ve kullanılacak antibiyotiklerin ilk dozu yarım saat içinde verilmelidir. Menenjit tedavisinde hatırlanması gerekli bazı kurallar:
Antibiyotikler i.v. yoldan uygulanmalı, Yan etkisi en az olan antibiyotikler tercih edilmelidir,Hastalığın Tanısı Nasıl Konur?
Menenjit tanısında klinik testler çok önemlidir. Kesin tanı için hastalık etkeninin belirlenmesi, laboratuvar tanısının yapılması şarttır. Ateş ve peteşi şikayetleri başvuran her hastada ilk olarak menenjit düşünülmelidir. Kesin tanı için kan örneği ve BOS sonucu gerekmektedir. Ayrıca derideki lezyonların biyopsilerinde de belirti gösterilebilir. Son yıllarda meningokokal hastalıkların tanısında polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile bakteri DNA’sının saptanması önemli bir tanı yöntemi haline gelmiştir.
Çoçuklarda Hastalığın Seyri Nasıldır?
Neisseria meningitidis’in neden olduğu meningokokal hastalık tüm dünyada çocuk ve genç erişkinlerin en önemli morbidite ve mortalite nedenlerinden biridir. Meningokokal hastalık en sık koruyucu antikorların henüz oluşmadığı 3 ay-1 yaş arasındaki çocuklarda görülür. İkinci insidans artışı ise 15-17 yaş arası adolesanlarda saptanmaktadır. En iyi tedavi koşullarında bile mortalite % 10-15 arasında değişmektedir.
Çoçuklarda Hastalığın Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Yukarıda hastalığın tedavi yöntemlerinde anlatılmıştır.
Hastalıktan Korunmak İçin Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?
Neisseria meningitidis bakterisinin sebep olduğu menenjitine karsı aşı yöntemi ile önlem sağlanabilir. Enfekte hasta ile yakın temasta olan kişilere profilaksi verilmesi ikincil vakaların önlenmesi açısından çok önemlidir. Salgın durumunda kemoprofilaksi ile beraber suşa özgü menenjit aşısı yapılması önerilir. Sağlıklı çocuklara (9 ay-10 yaş) rutin olarak menenjit aşıları önerilmez, artmış meningokok enfeksiyon riski olan şüpheli hastalara yapılmalıdır.