Melilla'daki göçmen katliamından yaralı halde kaçan Sudanlı İsmail'in yarım kalan hayat yolculuğu

İspanya-Fas sınırında olan Melilla şehrinde 23 göçmenin öldüğü, 100'den fazla kişinin yaralandığı katliamda yaralanmış halde kurtulan Sudanlı göçmen Muhammed İsmail, yaşadığı korku dolu anları ve hayallerini AA'ya anlattı.

DÜNYA - 29-06-2022 13:45

 

Fas-İspanya sınırında 24 Haziran'da yaşanan olayda çok sayıda göçmenin hayatını kaybettiği, plastik mermiyle ayağından ve karnından vurulan Sudanlı göçmen Muhammed İsmail'nin hayat yolculuğu Melilla sınırında yarım kaldı.

Melilla'daki Fas-İspanya sınırında 24 Haziran sabahında yaşanmış olan  olayda, Fas tarafındaki yaklaşık olarak 1500 düzensiz göçmen 10 metre yüksekliğindeki dikenli tel örgülerin olduğu sınır hattına ilerledi etti.

Fas hükumeti, bu olayda esnasında 23 göçmenin öldüğünü, 100'den fazla kişinin yaralandığını duyurdu.

Sudanlı bir göçmen olan İsmail, iş bulma umuduyla ülkesinden başlayıp Melilla sınırına kadar giden umut yolculuğunu AA muhabirine anlattı.

Melilla'ya geçmeyi istememin sebebi iş bulmak.

İsmail, Fas'a 6 ay önce ulaştığını ve birçok şehirde belirli bir süre kaldıktan sonra Kazablanka'ya yerleştiğini, ancak burada da iş bulamadığı için İspanya'nın Melilla kentine geçmeye karar verdiğini söyledi.

Melilla'ya tek başına birkaç kez geçmeye çalıştığını ancak başarısız olduğunu söyleyen İsmail, kalabalık ve düzensiz göçmen gruplarının sınırı toplu geçme girişimlerine katıldığını belirtti.

"Melilla'ya geçmek istememin tek sebebi iş bulmak ve oradan da İspanya'ya gitmekti." diyen İsmail, 24 Haziran'da çok sayıda düzensiz göçmenin hayatını verdiği bu olayda plastik mermiyle vurulduğunu ifade etti.

Karnından ve ayağından plastik mermi ile vuruldu.

Polisin müdahalesini eleştiren İsmail, "Polisler müdahale ettmeye başladıktan sonra göçmenler Melilla'ya geçmek için onlara direnmeye çalıştı ancak işler çok karışıktı. Göçmenler kesinlikle şiddet kullanmadı." dedi.

İsmail, bu olayda karnından ve ayağından vurulduğunu, ölen ve yaralananların çoğunluğunun Sudanlı olduğunu ve çok üzgün olduğun söyledi.

Olayların ardından Melilla kentinden 600 kilometre mesafede Fas'ın orta kesimindeki Beni-Mellal kentine götürüldüğünü söyleyen İsmail, "Niçin Beni-Mellal'a sürgün edildiğimi bilmiyorum." diye devam etti.

Beni-Mellal kentinde bir kısmı hastanelerde tedavi gören çok sayıda düzensiz göçmen bulunuyor.

Fas yönetimi, yaşanan bu olayların ardından çok sayıda düzensiz göçmeni Melilla kenti etrafından uzaklaştırmak için ülkenin farklı şehirlerine gönderdi. Ancak düzensiz göçmenler Avrupa'ya geçmenin verdiği umutla İspanya'nın Afrika topraklarındaki Ceuta (Sebte) ve Melilla kenti sınırına tekrar geri dönüyor.

Günün Diğer Haberleri