Malezya'nın idari başkenti Putrajaya'da "8. ASEAN (Güneydoğu Asya Uluslar Birliği) Geleneksel Tekstil Sempozyumu"nun resmi açılışı, Malezya Kralı Sultan Abdullah Şah ve Kraliçe Tunku Azizah'ın katılımlarıyla gerçekleştirildi.
ASEAN ülkelerinin geleneksel hale getirdikleri tekstil sempozyumu, bu yıl Kraliçe Tunku Azizah himayeleri ve Malezya'nın ev sahipliğinde 25-30 Eylül'de konuşmacı ve ziyaretçilere kapılarını açtığı belirtildi.
Ankara Olgunlaşma Enstitüsü, Türkiye'nin Kuala Lumpur Büyükelçiliği koordinasyonunda, Putrajaya'daki sempozyuma katılım sağlayarak ilk günden beğeni topladı.
Güneydoğu Asya ülkeleri Kamboçya, Tayland, Endonezya, Vietnam ve Malezya'nın düzenli olarak katıldığı sempozyumun ilk gününde, Malezya Kralı Sultan Abdullah Şah ve Kraliçe Tunku Azizah, Kraliyet ailesi, davetlileri ile Ankara Olgunlaşma Enstitüsünce açılan standı ziyaret etti.
Ziyaret sonrasında Malezya Kraliyet Ailesi'nin verdiği yemekte, Türkiye'nin Kuala Lumpur Kültür ve Tanıtma Müşavirliği ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının katkılarıyla Ankara Olgunlaşma Enstitüsünün düzenlediği defilede, "Osmanlı'nın Sessiz Tanıkları" isimli koleksiyon sergilendi.
17. ve 18. yüzyıldan bugüne kadar ulaşan Türk işlemeleri, defilede sunulan kıyafetlere ilham verdi. Kraliyet ailesi mensuplarınca, defile ilgi gördü.
- Değişim programı
Malezya Kraliçesi, standı ziyaretinde yaptığı açıklamada, Malezya'nın Pahang eyaletinde Ankara Olgunlaşma Enstitüsü modeli ile bir eğitim kurumu açmayı planladıklarını belirtti.
Kraliçe, Türk işlemelerini öğrenmek üzere Malezya'dan bir heyetin Türkiye'yi; Malezya'nın geleneksel batik boyama tekniğini öğrenmek üzere Ankara Olgunlaşma Enstitüsünden bir heyetin de Malezya'yı ziyareti için değişim programı düzenlenmesinin yararlı olacağını ifade etti.
- "Ülkemizin birikimini ve derin kültürünü yansıtma fırsatı bulduk"
Türkiye'nin Kuala Lumpur Büyükelçisi Emir Salim Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Malezya Kraliçesi Tunku Azizah'ın himayesinde düzenlenen sempozyuma Türkiye adına Ankara Olgunlaşma Enstitüsünden katılım sağlandığını belirterek şunları söyledi:
"Bu çerçevede bizim de hem sempozyumu dinleme fırsatımız oldu hem de Türkiye standımızı ziyaret ettik. Bu stantta Ankara Olgunlaşma Enstitümüz, Türkiye'deki klasik kumaş, işleme ve nakışları sergileme imkanı buldu, aynı zamanda bugün öğle yemeğinde klasik Türk kaftanlarından oluşan bir defile düzenlendi. Bu vesileyle ülkemizin bu alandaki birikimini ve derin kültürünü yansıtma fırsatı bulduk."
Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı bir kurum olan Ankara Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü İlknur Koçbıyık da Türk giyim ve el sanatlarını araştıran, geliştiren, arşivleyen, yurt içi ve dışında tanıtan bir eğitim kurumu olduklarını vurgulayarak şunları kaydetti:
"Kraliyet mensuplarına özel olarak düzenlenen resepsiyonda, enstitümüz koleksiyonlarından biri olan; Osmanlı saray kültürünün ihtişamını yansıtan, bindallı, şalvar ve üç eteklerden esinlenilerek hazırlanmış kaftan ve saltalardan oluşan 'Miras' isimli giysi koleksiyonu defilemiz de büyük alkış topladı."
(AA)