Kara Delikler

BİLİM & ASTRONOMİ - 29-07-2022 13:03

Kara Delik Nasıl Oluşur?

Termonükleer reaktörün yakıtı yıldızın çekirdeğinde süregelen füzyon tepkimesidir. Bu tepkimede, hidrojen ve daha küçük atom numarasına sahip elementler, birbirine kaynayarak helyum gibi daha büyük atom parçalarına dönüşmektedirler. Ancak atomların etrafa saçılarak dağılmasına sebep olan bir diğer kuvvet kütleçekimi. Bu fizyon tepkimesinin dışa doğru olan kuvvetini dengeler.

 

Kara Deliklerin Yoğunlukları

Kütle ile yoğunluk doğru orantılıdır, hacim ile yoğunluk ters orantılıdır. Kara delikler devasa gök cisimlerini olduklarından kütlesi aşırı büyük hacimleri aşırı küçüktür. Bu da inanılmaz bir yoğunluk demektir. Tüm karadelikler aşırı yüksek yoğunluğa sahip değillerdir

Kara Delikler Neden Siyahtır?

Bir cismin rengine karar veren şey üzerine düşen ışığın hangi dalga boylarının geri yansıdığıdır. Fakat kara deliklere ulaşan ışıklar geri yansımaz ve yansıyamaz.

Kara Deliklik Çarpışması

Kara deliklerin gücünden üretilen dalgalar uzay zamanı değiştirir. Karadelikler birbirlerine birbirlerine yaklaştıkça yer çekimi dalgalarının gücü de o kadar artar. İki kara delik birbirlerine iyice yaklaşır ve kendilerinden daha büyük bir kara delik ortaya çıkar. Kara delikler birleşince ses veya patlama meydana gelmez.

Daha fazla bilim ve Astronomi yazıları için Takipte kalın.

Günün Diğer Haberleri