İTÜ, ÇİB ve MATİL'den üniversite-sanayi ortaklığı yapıldı

Protokol çerçevesinde, ÇİB, MATİL ve İTÜ'nün çalışma alanlarında saptanacak konularda yürütücülüğü ÇİB ve MATİL tarafından üstlenilen ulusal veya uluslararası seviyede eğitim, etüt, araştırma, teknoloji uygulamageliştirme veya faaliyetleri gibi alanlarda iş birliği içerisinde çalışması hedefleniyor

EKONOMİ - 08-07-2022 11:56

 İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Çelik İhracatçılar Birliği (ÇİB) ve Matil Malzeme Test ve İnovasyon Laboratuvarları AŞ. (MATİL) arasında AR-GE merkezi inşa edilmesi hususunda ortaklık protokolü imzalandı.

MATİL'den yapılan açıklamaya göre, çelik sektörü, katma değerli ürünlerin geliştirilmesi, metal ve metal dışı sektöründeki hareketliliğin yükselmesi, ortak eğitimlerin yapılabilmesi, UR-GE/AR-GE çalışmalarının yapılması hususunda, İTÜ'ye ait Arı Mola 1 bölgesindeki hidrojen taşıma ve depolanmasında kullanılacak olan çelik ve metallerin test AR-GE merkezinin inşa edilmesi ve MATİL'nin işletilmesi isteğiyle ÇİB, MATİL ve İTÜ arasında ortaklık yapılacak.

İTÜ Rektörlüğünde yapılmış olan imza törenine, İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ve MATİL Yönetim Kurulu Başkanı ve ÇİB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Tecdelioğlu teşrif etti.

Protokol hususunda, ÇİB, MATİL ve İTÜ'nün çalışma alanlarında belirlenecek konularda kordinatörlüğü ÇİB ve MATİL tarafından üstlenilen ulusal veya uluslararası seviyede eğitim, etüt, araştırma, teknoloji uygulama-geliştirme veya faaliyetleri gibi alanlarda ortaklığı içerisinde çalışması planlanıyor.

Bununla beraber, ülkenin uluslararası seviyede metal ve metal dışı sektöründeki hareketliliğin artırılabilmesi için komşu ve yakın ticari ilişkilerin devam ettiği diğer ülkeler önde gelmek üzere ÇİB ve MATİL tarafından gerektiği düşünülen tüm ülkelerin kamu ya da özel şirketleri ile beraber projeler yapabilmesi, metal ve metal dışı malzemelerin akreditasyon işlemleri ve bu malzemeler özelinde proje geliştirilmesinin teşvik edilmesi, laboratuvar altyapısı ve üniversite-sanayi iş birliklerinin geliştirilmesi, benzeri alanlarda iş birliği yapılması ve araştırma projelerinin oluşturulmasına yönelik çerçevenin oluşturulması, eğitim ve teknoloji konu başlıklı projelerin gerçekleştirilerek azami ölçüde fayda sağlanması amaçlanıyor.

İş birliği kapsamında, teknolojinin ülkeye metal ve metal dışı malzemeler üretiminin etkin biçimde değerlendirilebilmesi için her çeşit laboratuvar, teknik altyapı, teknokent ve pilot ölçekte çözümler üretilmesine yeni ürün veya kullanım alanı için malzeme geliştirilmesine, standardizasyon oluşturulmasına yönelik ortak çalışmaların gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Anlaşma, üniversite-sanayi iş birliğini güçlendirmek için kurulacak AR-GE merkezinin kurulumundan sonra 10 yıl boyunca geçerli olacak.

Protokol kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan bilimsel, teknolojik araştırma ve projelerle ilgili olarak taraflar birbirlerinin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda çözüm ortağı olurken, kurulacak merkezin tüm genel giderleri ÇİB ve MATİL tarafından karşılanacak.

 

(AA)

Günün Diğer Haberleri