İsveç'te Seçim Anketlerinde Sosyal Demokratlar Önde

İsveç'te Türk kökenli siyasetçiden yoğun seçim kampanyası.

SİYASET - 08-09-2022 14:52

11 Eylül Pazar günü isveç'te yapılacak genel ve yerel seçimler öncesi yapılan anketlerde Sosyal Demokrat Parti'nin önde olduğu belirtildi.

Navus Araştırma Şirketi'nin en son yayımladığı ankette, Sosyal Demokrat Parti, yüzde 27,8 oy oranıyla birinciliğini koruduğu bildirildi.

İkinci sıraya ise göçmen karşıtlığı söylemleriyle İsveç Demokratlar Partisi (SD) yüzde 20,6 ile yerleşti.

Üçüncü sıraya ise Ana muhalefetteki ılımlı Muhafazakar Parti  yüzde 17,3 oy oranı alarak geriledi.

Aşırı sağcı SD'nin oylarını artırması nedeniyle Merkez Partisi sol bloka geçti.

Merkez Partisi (C) lideri Annie Lööf, seçim sonrası kurulacak hükümette SD'nin etkisinin olmaması için Sosyal Demokrat Parti ile koalisyon kurabileceklerini açıkladı. Lööf, bu koalisyonda ana muhalefetteki ılımlı Muhafazakar Parti'nin de yer almasını istediğini belirtti.

- Partilerin birinci gündemi, suç çetelerinin artan sokak çatışmaları

Uzmanlar, İsveç Demokratlar Partisi'nin, göçmenleri ülkedeki artan suç oranları ile özdeştiren bir dil kullanması sebebiyle anketlerde ikinci sıraya yükseldiğini ifade etti.

Partinin açıkladığı manifestoda, sağ blok patiler kendileri ile hükümet koalisyonu kurmak isterse, suç işleyen göçmenlerin İsveç vatandaşlığının ellerinden alınıp ülkelerine gönderilmesi gerektiği belirtiliyor. Ayrıca SD, ülkede Kur'an-ı Kerim yakarak provokasyona kalkışan kişilere tepki gösteren ve saldıranların, sert cezalara çarptırılmasını ön koşul olarak gösterdiğini belirtti.

Baktığımızda İsveç, son 5 yıldır suç örgütleriyle mücadelede ağır bir tabloyla karşı karşıya. Bu yılın 9 ayında İsveç'te 260 silahlı saldırı gerçekleştirildi ve bu olaylarda 49 kişi öldü, 70 kişinin yaralandığı polisin yayımladığı raporda yer alıyor.

Siyasetin birinci konusu bu olurken sağ blokta bulunan ılımlı Muhafazakar Parti, Hristiyan Demokrat Parti ve Liberal Parti, suç örgütü ve çetelerin son yıllarda artan silahlı çatışmalarının önlenememesini Sosyal Demokrat hükümetinin başarısızlığı olarak değerlendirdiğini belirtti.

Partiler, ilk seçim vaadi olarak, suç örgüleriyle mücadelenin  üzerine giderek suç örgütlerine karşı yasaları sertleştirip İsveç'i daha güvenli hale getirmek istediklerini ifade ettiler.

Sağ blok partileri, enerji fiyatlarının ve enflasyonunun artışını da önleyeceklerini, vergileri aşağı çekip maaşları yükselteceklerini, yeni nükleer elektrik santralı kuracaklarını vadediyorlar.

Sol blokun en büyük partisi Sosyal Demokratlar ise seçim vaadi olarak, suç örgütleri ve çetelerin ülkeyi güvensiz hale getirmeye çalıştığını ve bunu önlemek için daha fazla polisin işe alınacağını kaydediyor. Enerji fiyatlarındaki artışın ve enflasyonun düşürülmesi için vatandaşlara ekonomik yardım adı altında destek paketlerinin açıklanacağı ifadelerinde belirtti.

Türkiye ile yapılan NATO görüşmelerini milli bir mesele olduğu için partiler seçim konusu yapmazken, sol bloktaki Sol Parti ve Yeşiller Çevre Partisi de iklim krizi ve göçmen haklarının iyileştirilmesi konusunu ön plana çıkardığını belirtti.

- İsveç'te Türk kökenli siyasetçiden yoğun seçim kampanyası

Seçim kampanyası sürdüren bir diğer parti ise İsveç'te 3 yıl önce kurulan Farklı Renkler Partisi (Nyans). Partinin lideri Mikail Yüksel de yoğun seçim kampanyası yürüttüğünü belirtti.

Yüksel, AA muhabirine, farklı millet ve kökenlerden insanlarla bir araya gelerek, çok kültürlü bir yönetim oluşturduklarını ifade etti. İsveç'te "İslamofobi" ve ırkçılığın son dönemlerde artış gösterdiğini ifade eden Yüksel, "Amacımız, İsveç'te azınlık haklarını korumak, garanti altına almak ve yükselen ırkçılıkla mücadele etmek." ifadelerinde bulundu.

Yüksel, Türkiye dostu bir polittikacı olduklarını aktararak, "Seçimlerden sonra meclise girersek biz de NATO konusunda Türkiye'ye verilen sözlerin yerine getirilmesi için çalışmalar yapacağız." ifadesinde bulundu.

- İsveç'i son 8 yıldır Sosyal Demokrat Parti azınlık hükümeti yönetiyor

2014'teki İsveç seçimlerinde birinci parti çıkan Sosyal Demokratlar, hükümeti kuracak çoğunluğu bulamayınca Yeşiller ve Çevre Partisi ile ülkeyi 4 yıl azınlık koalisyon hükümeti olarak yönetmişti. 2018 seçimlerinde de birinci olan Sosyal Demokrat Partisi yine çoğunluğu bulamayınca Yeşiller ve Çevre Partisi ile tekrar azınlık hükümeti kurmuş ve bunu 3 yıl devam ettirmişti.

2021'de Yeşiller ve Çevre Partisinin hükümetten çekilmesi üzerine Sosyal Demokrat Parti tek başına hükümet olarak yoluna devam etti.

(AA)

Günün Diğer Haberleri