İstanbul'un En Güzel Camileri

İşte İstanbulun göz alıcı camileri...

KÜLTÜR - SANAT - 23-07-2022 15:42

Ayasofya Camii

Libya’nın başkenti Trablus’ta, ülkenin batısında faaliyet gösteren iki silahlı grup arasında perşembe ve cuma günü yaşanan çatışmalarda ölenlerin sayısının 16'ya, yaralananların sayısının ise 52'ye yükseldiği açıklandı.

Süleymaniye Camii

Osmanlı’nın en büyük padişahlarından biri olan batılılar için Muhteşem Süleyman doğulular içinse Kanuni olarak anılan Sultan Süleyman için yapılmış bir camiidir. Mimar Sinan tarafından yapılan bu camii beyazıtta bulunuyor.

Sultanahmet Camii

Belkide İstanbul’un en popüler camiisi Sultanahmet camii olabilir. Ayasofya’nın karşısında bulunan bu camii göz alıcı mavi yapısı ile dünyada mavi camii olarakta bilinmektedir. 1. Ahmet tarafından Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa’ya yaptırılmıştır.

Fatih Camii

Osmanlı İmparatorluğu’nda padişah veya aileleri tarafından yaptırılan camilerine selatin camileri ismi verilirdi.

Fatih Camii de İstanbul’un fethinden sonra yaptırılan ilk selatin camiisi olma özelliğine sahip.

Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan caminin yanında, içerisinde 16 adet medrese, hamam, aşevi, kütüphane, konukevi ve hastanenin bulunduğu bir külliyede bulunuyor.

Valide Sultan Camii

Valide Sultan Camii olarak da anılan Yeni Camii, İstanbul’da Osmanlı ailesi tarafından yaptırılan son büyük camiidir. Buna ek olarak, Osmanlı Dönemi’nde, yapımı en uzun süren camii de yine bu camidir.

Sultan III. Murad’ın eşi Safiye Sultan‘ın emriyle 1597 senesinde yapımına başlanan cami, ancak 1665 senesinde, IV. Mehmet’in annesi Turhan Hatice Sultan’ın büyük emekleri ve yapılan bağışlar sonucunda bitirilebilmiştir.

Ortaköy Camii

Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılan Ortaköy Camii, ihtişamlı görünümüyle Ortaköy İskelesi‘nde insanların karşısına çıkıyor. İstanbul camileri içerisinde en güzel manzaraya sahip olan cami kesinlikle Ortaköy Camii’dir desek abartmış olmam bence.

Barok mimari tarzının en önemli eserlerinden bir tanesi olan cami, şehrin sembol yapıları arasında bulunuyor.

Beyazıt Camii

İstanbul’un Fethi’nden sonra, Sultan II. Beyazıt tarafından inşa ettirilen Beyazıt Camii, 1509 senesinde yaşanan İstanbul depreminde büyük hasar almıştı.

Caminin onarımı, ufak müdahalelerle geçiştirilse de asıl yenileme işleme Mimar Sinan tarafından gerçekleştirilmiştir.

Mimar Sinan, camiyi güçlendirmek adına kemer yaptırmış. 1683’te çıkan yangın sonucunda minare külahlarından bir tanesi yanmış, 1743’te ise minarelerden birine yıldırım düşmüştür.Büyük zarar gören cami, yapılan yenileme çalışmaları neticesinde günümüze kadar gelmiştir.

Mihrimah Sultan Camii

Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan için İstanbul’da yapılmış biri Edirnekapı’da diğeri de Üsküdar’da konumlanan iki cami vardır.

Bir rivayete göre Kanuni Sultan Süleyman, kızının ismini koyarken ”Bir yanağın güneş, diğer yanağında ay kadar parlak olsun” demiş, ve adını, güneş anlamındaki mihir ve ay anlamındaki mah kelimelerinin birleşimi olan Mihrimah koymuştur.

Eyüp Sultan Camii

Türk ve İslam dünyasında büyük öneme sahip olan Eyüp Sultan Camii, İstanbul’un Fethinden sonra 1458’de tarhinde inşa edilmiştir.

Cami inşa edilmeden önce bölgede Eyüp Sultan Hazretleri’nin türbesi bulunması ve padişahların bu alanda kılıç kuşanması nedeniyle şehrin en önemli merkezlerinden biri haline almıştır.

Zamanla yıkılmaya yüz tutan camiyi III. Selim, temeli ve minerali hariç tamamen yıkarak yeniden yaptırır. 1798’de başlayan çalışmalar 1800’de son bulur ve cami, günümüzdeki görünümüne sahip oluyor.

Günün Diğer Haberleri