İspanya'da son 37 yılın en yüksek enflasyonu

İspanya'da enflasyon, haziranda son 37 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 10.2'ye yükseldi.

DÜNYA - 29-06-2022 16:40

 

İspanya Ulusal İstatistik Enstitüsü (INE) tarafından verilen verilere göre, haziranda enflasyon yıllık oranda yüzde 10,2 oldu. Bu sebeple enflasyon  İspanya'da 1985 yılından, çekirdek enflasyon da yüzde 5,5 ile Ağustos 1993'ten bu yana en yüksek noktalarına ulaştılar.

Sol koalisyon hükümetinin akaryakıt fiyatlarında başlattığı yardımla(litre başına 20 sentlik indirim) nisanda düşen enflasyon, mayısta yüzde 8,7'ye çıktıktan sonra yükselişine bu ay da devam etti.

Enflasyondaki yükselme sebebinin akaryakıt, gıda ve alkolsüz içecek ücretlerinde ki artıştan kaynaklandığı, otel ve restoran fiyatlarındaki artışın da enflasyonun yükselmesinde etkili olduğu söylendi.

İspanya Merkez Bankası, nisan ayında sunduğu raporda, 2022 yılı enflasyon tahminini yüzde 7,5'e çıkarmıştı.

Sol koalisyon hükümeti, yüksek enflasyon ve ekonomik krize karşı özellikle yoksul halkı korumak için geçen hafta 9 milyar avroluk yardım paketi başlattığını açıkladı.

İspanya'da yıl sonuna kadar yürürlükte kalacak önlemler kapsamında, akaryakıtta litre başına 20 sentlik indirimin devam edeceği,işten çıkarma yasağının yanında olarak yıllık geliri 14 bin avronun altında olanlara aylık 200 avro yardım, primsiz emekliler ve dul maaşlarına yüzde 15'lik artış, toplu ulaşım araçlarında yüzde 50'ye varan indirimler yapılması ve elektrikte KDV oranının yüzde 10'dan yüzde 5'e indirilmesi tahmin ediliyor.

Günün Diğer Haberleri