Büyükçekmece'de 2017'de helikopterin televizyon kulesine çarparak düşmesi sonucu 2 pilot ve 5 yolcunun hayatını kaybettiği kazaya ilişkin, kuleyi yapıp işleten firmanın 3 yetkilisinin "taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan yargılanmasına başlandı.
Bakırköy 17. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanık Tamer Tunca ile avukatı katıldı. Diğer tutuksuz sanıklar Mehmet Enis Özgül ve Osman Naci Endem ile müştekiler duruşmaya gelmedi.
Duruşmada, savunma yapan sanık Tamer Tunca, olay tarihinde Endem İnşaat'ın yetkilisi ve yönetim kurulu üyesi olduğunu belirterek, "Biz kulenin inşaatı sırasında tüm izinlerini almıştık. Sivil Havacılık'tan da tüm izinleri almıştık. Gerekli ışıklandırmayı ve işaretlemeleri yaptık. Olayda benim bir kusurum yoktur. Suçlamayı kabul etmiyorum." dedi.
Sanık Tunca'nın avukatı da olay tarihinde ışıklandırmanın olduğunu ifade ederek, diğer müvekkilleri Mehmet Enis Özgül ve Osman Naci Endem'in ise yurt dışında bulundukları için duruşmaya gelemediklerini söyledi.
Mahkeme heyeti, sanıklar Osman Naci Endem ve Mehmet Enis Özgül'ün bir sonraki duruşmaya zorla getirilmelerine karar vererek duruşmayı erteledi.
- İddianameden
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 10 Mart 2017'de Eczacıbaşı Havacılık AŞ'ye ait helikopterin, 08.16'da Atatürk Havalimanı'ndan kalkmasının ardından 08.20'de, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nin yakınlarındaki bir inşaat firması tarafından yapılıp işletilen kuleye çarparak düştüğü hatırlatılıyor.
İddianamede, helikopter kazasında kaptan pilot Alaattin Nacar ve ikinci pilot Ahmet Bulut, Eczacıbaşı firmasında görevli Salim Özen, Rus yolcular İgor Koçhergin, Elena Badragan, Luidmila Chuprova, Aleksandr Vanin olmak üzere 7 kişinin hayatını kaybettiği anımsatılıyor.
Helikopterin çarptığı kulenin inşaat firmasının yetkili ortakları Mehmet Enis Özgül, Osman Naci Endem ve Tamer Tunca'nın sanık olarak yer aldığı iddianamede, olayla ilgili hazırlanan raporlara göre, Eczacıbaşı Havacılık AŞ'nin kazaya neden olabilecek bir kusurunun bulunmadığı kaydediliyor.
İddianamede, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaşım Emniyeti İnceleme Merkezi Başkanlığının talebi doğrultusunda kazadan sonra Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından 6 Nisan 2017'de yapılan incelemede, televizyon kulesinin standartlar kapsamında işaretlenmediği ve ışıklandırılmadığı yönünde tespitte bulunulduğu aktarılıyor.
Bu merkezin hava aracı kazası araştırma ve inceleme raporuna göre, televizyon kulesi standartlar kapsamında işaretlenmediği ve ışıklandırılmadığı için Endem İnşaat AŞ'nin kazanın meydana gelmesinde kusurlu olduğu da vurgulanıyor
İddianamede, 3 sanığın "taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan 2'şer yıldan 15'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.
(AA)