Basilli Dizanteri; Shigella türlerinin sebep olduğu akut bir hastalıktır. Faktör bakterinin doğadaki tek kaynağı insan olduğundan dolayı, hastalık toplumda su kaynaklarının ve gıdaların insan kaynaklı, dışkı ile kirlenme sonucu yayılır.
Basilli Dizanteri Nasıl Bulaşır?
Çok az sayıda Shigella grubu bakterinin bulunması örneğin yalnızca 10 bakteri bile hastalığın ortaya çıkmasına sebep olabilir. Hastalığın faktörü olan bakteri ile kirlenmiş su ve besinler aracılığı ile bulaşır. Temizlik koşullarının yetersiz olduğu, yeterli ve güvenli kullanma suyunun bulunmadığı, ellerin yıkanmadığı ortamlarda yayılma hızla meydana gelir. Özellikle suya kanalizasyon karışması halinde su kaynaklı salgınlar meydana gelir. Bulaşma kişiden kişiye de olabilir. Hasta veya taşıyıcıdan dışkı-ağız yolu ile doğrudan veya dolaylı olarak geçebilir.
Basilli Dizanteri Belirtileri Nelerdir?
Hastalığın belirtilerinin başlaması genelde mikroorganizmanın ağız yoluyla alınmasından 2 ila 4 gün sonra gerçekleşir, ancak bir haftaya kadar da çıkabilmektedir. Hastalık genelde birkaç gün devam etmekle birlikte bazı zamanlarda haftalarca da sürebilir. Shigella; bağırsak yapısını tahriş ederek ishale neden olmamaktadır. Baş ağrısı, bulantı ve kusma, hızla 38°C ve üstüne yükselen ateş, kramp tarzı karın ağrısı, tenesmus (dışkılama hissi olup gerçekte dışkı olmaması) ile birlikte başlayan kanlı ishal yakınmaları olur. Dışkıda kan, mukus veya irin bulunabilir. Ancak vakaların 1/3 sadece sulu dışkı olarak da görülebiliyor. Ender vakalarda havale görülebilir. Hastalığın iyileşme süreci 4 ila 7 gün sürer.
Basilli Dizanteri Tanısı
Shigellaların neden olduğu hastalıklar başta amipli dizanteri olmak üzere diğer dizanteri benzeri hastalıklardan ayırt edilemediğinden dolayı, tanı laboratuvar incelemesini gerektirir. Özellikle tedavinin yönlendirilmesinde laboratuvar sonucu çok önemlidir. Klinik belirtilerin yanı sıra hastadan alınan dışkı örneklerinden yapılan kültürde etken üretilmesi ile tanı konur. Ayrıca Antibiyotik direnci de araştırılmalıdır.
Basilli Dizanteri Tedavisi
Uygun antibiyotik ve sıvı-elektrolit kullanımı yanında sindirimi kolay besinler ve bol su tüketilmelidir. Hasta kişilerin en kısa zaman da doktora gitmeleri gerekir.
Riskli Grup Kimlerdir
Hastalık toplumda su kaynaklarının ve gıdaların insan kaynaklı dışkı ile kirlenme sonucu yayılır. Bu bölgelerde yaşayan insanlar en fazla etkilenenlerdir.