Avrupalı Diplomatlardan İsrail'in Evinden Atma Kararı Verdiği Filistinli Aileye Ziyaret

Avrupa Birliği (AB) ve Batı ülkelerinden diplomatlar, işgal altındaki Doğu Kudüs'te İsrail makamlarının evlerinden zorla çıkarılma kararı verdiği Filistinli Sub Leben ailesini ziyaret etti.

GÜNCEL - 06-06-2023 15:42

Avrupa Birliği (AB) ve Batı ülkelerinden diplomatlar, işgal altındaki Doğu Kudüs'te İsrail makamlarının evlerinden zorla çıkarılma kararı verdiği Filistinli Sub Leben ailesini ziyaret etti.

Avrupa'nın farklı ülkelerinden diplomatlar ve AB Filistin Temsilcisi Sven Kühn von Burgsdorff, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde yaşayan, İsrail mahkemesi tarafından 11 Haziran’da evlerinden tahliye edilmeleri kararı çıkarılan Sub Leben ailesi ile görüştü.

Diplomatlar, Filistinli ailenin onlarca yıldır İsrail mahkemelerinde verdikleri “hukuk” mücadelesi ve İsrail'deki Yahudi yerleşimci örgütlerin söz konusu aileyi evlerinden çıkarmak için kullandığı yöntemler ve bölgede benzer zorluklarla karşılaşan diğer Filistinli ailelerin durumu hakkında bilgi aldı.

Sub Leben ailesinin üyeleri, İsrailli yerleşimcilerin yaşadıkları büyük binadaki dairelerde ikamet eden Filistinli ailelerin 70-80'li yıllarda zorla tahliye edildiğini ve kendilerinin bölgedeki tek aile olarak kaldığını aktardı.

Aile üyeleri, uluslararası toplumu, 75 yıldan beri devam eden bu adaletsizliği gidermek için harekete geçmeye çağırdı.

Diplomatlar, bu ziyaret vasıtasıyla İsrail'in uluslararası kanunlara aykırı yerleşim politikaları ve Filistinlilerin zorla evlerinden çıkarılmaları kararlarına karşı olduklarını vurgulayarak, "konunun her düzeyde takipçisi olacaklarını" dile getirdi.

- Sub Leben ailesi 45 yıldır mücadele ediyor

Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde Mescid-i Aksa'ya çok yakın bir noktada evi bulunan Sub Leben ailesi, Doğu Kudüs'te Yahudi yerleşimci örgütlerin evlerinden zorla çıkarmaya çalıştığı 6 aileden biri.

Kudüslü aile, 45 yıldır önce İsrail hükümeti ardından da Yahudi yerleşimci örgütlerin girişimlerine karşı yasal mücadele verse de İsrail makamları, evi boşaltmaları için 11 Haziran’a kadar aileye mühlet tanıdı.

- Doğu Kudüs, yerleşimci örgütlerin istilası altında

Filistin mahallelerinin merkezindeki yasa dışı Yahudi yerleşimlerini genişletmek için yürütülen tahliye davalarında, İsrail makamlarıyla işbirliği içinde çalışan yerleşimci gruplar tarafından Yahudilere ayrıcalık sağlayan İsrail yasaları esas alınıyor.

Sub Leben ailesi ve benzer durumdaki diğer Filistinli ailelerin tahliye davaları, yerleşimci gruplar tarafından İsrail’in 1970 tarihli "Hukuki ve İdari İşler Yasası" temel alınarak açılıyor.

Söz konusu yasa, şu anda bu mülklerin çoğunda Filistinliler yaşamasına rağmen 1948'den önce Doğu Kudüs'te Yahudilere ait olduğu iddia edilen varlıklar için uygulanıyor ve yalnızca Yahudilere toprak iadesi hakları sağlıyor.

Filistinlilerin, halihazırda mülklerini geri almaları içinse hiçbir paralel yasal mekanizma mevcut değil. Tam tersine, 1950 tarihli “Gaiplik Yasası”, 1948 savaşı sonrası İsrail'e dönüşen topraklarda evlerini terk etmek zorunda kalan Filistinlilerin bu mülklerini geri almalarını kesin bir şekilde engelliyor.

Tahliyeyle karşı karşıya kalan Filistinlilerin çoğu, 1948'de İsrail tarafında evlerini kaybeden ve şimdi ikinci, hatta üçüncü kez yerinden edilmek üzere olan Filistinli mültecilerden oluşuyor.

İsrail devlet kurumlarının ve uluslararası Siyonist kuruluşların desteğini alan yerleşimci örgütleri, eski Yahudi sahipleri olduğu iddia edilen kişilerle veya burada oturanlarla hiçbir ilişkileri olmamasına rağmen, bu evlerin mülkiyet haklarına çeşitli yollarla el koymak için çalışıyor.

İsrail Adalet Bakanlığına bağlı Genel Muhafızlık birimi de yerleşimci örgütlerin 1970 tarihli yasa yoluyla Filistinli ailelere karşı tahliye davaları başlatması ve bu mülkleri Filistinlilerden "geri alması" için yasal platform sağlıyor.

(AA)

Günün Diğer Haberleri