Arpacık Nedir? Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir?

Arpacık Nedir? Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir? Detaylar Haberimizde...

SAĞLIK - 20-06-2022 15:25

Arpacık çıkması aslında göz bölgesinde ki küçük enfeksiyonlardır. Gözlerimizde bir çok yağ bezi bulunur. Bu bezler kirpiklerimizin diplerine kadar uzanır. Yağ bezi kanallarının ağızlarının mikroplar tarafından tıkanıp enfekte olmasına arpacık çıkması denir.


Gözde arpacık çıkması aslında sıkça karşılaşılan bir durumdur. Genellikle zararsızdırlar. Gözün mikroplanması nedeni ile olan arpacık; kızarıklık, hafif acı ve ağrı belirtileri gösterir. Aynı zamanda göz kapağı şişer, kızarır ve normalden daha sıcak olur.

Arpacık Ne Kadar Sürer

Gözde çıkan arpacık ortalama olarak 1 hafta içinde iyileşir. Ancak bu 1 hafta içerisinde hijyene dikkat etmek çok önemlidir. Ayrıca hekiminizin vereceği damla ve ilaçları kullanmakta fazlasıyla önem teşkil etmektedir.

Eğer arpacık süresince görüş kalitenizde değişiklik olduysa veya yüz yada göz ile alakalı bir rahatsızlık, travma geçirdiyseniz acil olarak doktorunuza başvurmalısınız.

Arpacık Nedenleri

Gözde arpacık bir çok sebepten oluşabilir. Ama genellikle çeşitli faktörlerle bulaşan bakteri yada mikroplar neden olur. Eğer vücut direnci düştüyse yorgunluk ve uykusuzluk sonucu da çıkabilir.

Arpacık Tedavileri

Eğer arpacık çıktığından şüphe ediyorsanız yukarıda bahsettiğimiz belirtileri kontrol edebilirsiniz. Daha sonra doktora başvurun, doktorun yapacağı fiziki muayeneler ile arpacık teşhisi konulacaktır. Eğer doktorunuz uygun görür ve reçete yazarsa bir takım antibiyotik etkili pomad veya damla kullanmaya başlayabilirsiniz.


Arpacık çıkması durumunda eğer temizliğinize dikkat ederseniz 1 hafta içerisinde arpacık geçecektir. Bu süre içerisinde doktorunuzun verdiği ilaçları kullanabilirsiniz.
Eğer arpacık 1 haftayı geçtiyse ve 2-3 hafta gibi bir süredir varlığını koruyorsa, iltihap sertleşmiş ve ilaçlar fayda etmiyorsa cerrahi müdahale ile alınabilir. Göz kapağı içerisinde küçük bir kesik ile enfeksiyon tamamen boşaltılır. Eğer kist oluşumu varsa tekrar edilmeyecek şekilde alınır.
 

Günün Diğer Haberleri